Συστατικά
Ζύμη1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
4 κουταλάκια τζίντζερ
4 κουταλάκια κανέλα
1 βιταμ 250 γρ.
1 κούπα ζάχαρη σκούρα
1 1/2 κούπας μέλι ή σκούρα μελάσσα
2 αυγά μεγάλα
(χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ)
Για την διακόσμηση γλάσο "royal icing"
- 3 ασπράδια αυγών
- 3 κούπες ζάχαρη άχνη (ισως και λίγη ακόμη)
- 2 βανίλιες
- 3 κουταλάκια χυμό λεμόνι
- Διάφορες καραμέλες χρωματιστές και marsmallows για τα μπαλκόνια
- 1 φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- Διάφορα χρώματα καραμέλες κλασσικές διάφανες σκληρές (σπασμένες σε μικρά κομματάκια)
- λαδόκολλα
- 1 κουτί με λίγα λαμπάκια δέντρου.
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε με τα υλικά μας μια ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστει στο ψυγείο για 1/2 εως 1 ώρα.
Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο 3 χιλιοστών, επάνω σε λαδόκολα ίση με το ταψί μας και κόβουμε με ένα μαχαιράκι τα μέρη του σπιτιού.
Αφαιρούμε τη ζύμη απο τα παράθυρα και εκεί προσθέτουμε τις σπασμένες καραμέλες, τόσες ώστε να ειναι πιο ψηλά απο την ζύμη.
Λειώνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σε ενα αντικολητικό σαγανάκι (δείτε περισσότερες οδηγίες στη συνταγή για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ και αρχίζουμε να κολλάμε τα κομμάτια στηρίζοντας με ποτήρια τις πλευρές.
Κολλάμε όλα τα μέρη, φτιάχνουμε και την καμινάδα.
Φτιάχνουμε το royal icing (δείτε οδηγίες στη συνταγή για τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια).
Τοποθετούμε το σπιτάκι σε ένα δίσκο, ολοκληρώνουμε την διακόσμηση με το royal icing, τα καραμελάκια και τα marshmallows
και το αφήνουμε να στεγνώσει 2 ημέρες.
Με ένα μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε μια τρύπα στο πίσω μέρος και σπρώχνουμε τα λαμπάκια ένα ένα μέσα.
Κλείστε τα φώτα, βάλτε στην πρίζα και απολαύστε το αγκαλιά με την οικογένειά σας.
Υπέροχο, όπως και ό,τι φτιάχνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή