Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΠΤΙ ΜΠΕΡ - CHRISTMAS HOUSES WITH COOKIES







Συστατικά
  • 11 μπισκότα ΠΤΙ ΜΠΕΡ (απο 1 πακετο)
  • Πολύχρωμες καραμέλες μικρές.
Για το γλάσο διακόσμησης:
  • 2 μεγάλα αυγά μόνο τα ασπράδια
  • 330 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλάκια γλυκού λεμόνι
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο,κόκκινο.
Για την σύνδεση των μπισκότων:
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική.

Οδηγίες



Σε ένα αντικολλητικό σαγανάκι ή άλλο σκεύος (μόνο αντικολλητικό) ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και λειώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (στο νούμερο 1 ή 2 της κουζίνας) ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Γίνεται σαν σιρόπι, προσοχή γιατί καίγεται πολύ εύκολα και προσοχή να μην καείτε. Αν κοκκαλώσει ξαναθερμαίνετε λίγο και λειώνει πάλι.
Τοποθετούμε 4 μπισκότα για την βάση σχηματίζοντας ένα τετράγωνο βουτώντας την άκρη του μπισκότου που θα είναι το σημείο ένωσης στην ζεστή καραμέλα. Σταθεροποιείται αμέσως. Τα κολλάμε γρήγορα.


Κατόπιν σχηματίζουμε απο πάνω με 4 μπισκότα ένα κουτάκι παραλληλόγραμμο δηλ., οι δυο πλευρές είναι πιο μεγάλες, το οποίο και κολλάμε στην βάση.
Παίρνουμε ένα μπισκότο και το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι, πολύ υπομονετικά, διαγώνια, για να σχηματιστούν δυο τρίγωνα και να μη σπάσουν.
Φτιάχνουμε τη σκεπή. Παίρνουμε 2 μπισκότα για τις πλαινές μεγαλύτερες πλευρές και τα δύο μισά που κόψαμε πριν και τα κολλάμε για να γίνει η σκεπή. Δεν πειράζει αν δεν ειναι τέλεια κολλημένο, θα καλυφθεί με το γλάσο.
Γλάσο διακόσμησης (Royal Icing): Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι στο μίξερ. Μολις αρχίσουν να αφρίζουν ρίχνουμε την άχνη και την βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μη πεταχτεί η άχνη και την εισπνεύσουμε και μετά σε πιο δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται το μίγμα στο σύρμα του μίξερ.


Κατόπιν την βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε.




Μπορείτε εκτός από το γλάσο να βάλετε καραμέλες ή ό,τι άλλο θέλετε και να τα φτιάξετε όμορφα δωράκια.


Μικρές συμβουλές

Η σύνδεση καραμέλας στεγνώνει ακαριαία, ενώ το γλάσο πρέπει να μείνει όλο το βράδυ ξεσκέπαστο για να μπορέσετε να τα τυλίξετε. Αν η μέρα εχει υγρασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερες ώρες.
Για να χρωματίσετε το γλάσο το χωρίζετε σε μπωλ.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την σύνδεση και μόνο το γλάσο. Εγώ προτιμώ την καραμέλα γιατί είναι δυνατή συγκόληση δεν χαλάνε εύκολα και δεν φαίνεται.
Μπορείτε να κρύψετε και ενα μικρό δωράκι μέσα.
Η ιδέα ειναι δική μου και μου ήρθε όταν είχαν περισσέψει πολλά μπισκοτάκια στο σπίτι, έτσι αποφάσισα πως πρέπει κάπως να τα χρησιμοποιήσω.
Αφου έφτιαξα πρώτα gingerbread house σκέφτηκα πως θα μπορούσα να φτιάξω ένα μικρό χωριουδάκι για τα  παιδάκια μου.
Ετσι και έγινε !!

Καλή επιτυχία!

Δείτε επίσης και το  Χριστουγεννιάτικο τρενάκι με πτι-μπερ

5 σχόλια:

ArtAtHome είπε...

TELEIAAA ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΕΣΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕ

marilia είπε...

Η ιδέα καταπληκτική και άκρως εντυπωσιακό το αποτέλεσμα! Εμείς θα τα φτιάξουμε και για το χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας. :)

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΦΕΤΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ.ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ 'Η ΜΟΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ?

elenfly είπε...

@ Ο/Η Ανώνυμος και βέβαια τρώγονται!

nena είπε...

τα εκανα αλλατο γλασσο δεν μου πετυχε ετρεχε δεν ηταν σταθερο οπως το δικο σου,γιατι?