Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ - SPINACH PIE FROM THE VILLAGE

Για τα φύλλα

1/2  κιλό αλεύρι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλια ξύδι
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει

Για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
1 πράσο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαιντανό
*1 ματσάκι καυκαλήθρες και μυρώνια (Ανθρίσκος)
*1/2 ματσάκι μάραθο
*1 ματσάκι λάπατα και τσουκνίδες
1/2 κιλό φέτα τριμμένη
1 φλυτζανάκι τραχανά σταρένιο ή  ρύζι
3-4 αυγά
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι 
Οδηγίες

Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
Ανακατεύουμε στο μίξερ το αλεύρι με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.



Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό.




Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες και τις κρατάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι σκεπασμένες με μια πετσέτα.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι το τοποθετούμε σε σουρωτήρι.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά


Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε  ψιλοκομμένα όλα τα χορταρικά.
Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και  τρίβουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να μαραθει λίγο το σπανάκι.


Βάζουμε τα αυγά , την φέτα και τον τραχανά και ανακατεύουμε ξανά, στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και ξανά ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα

με την βοήθεια  αλευριού και ενός πλάστη.Αν ειναι η πρώτη σας φορά φαίνεται κάπως δύσκολο είναι όμως πολύ διασκεδαστικό.



Λαδώνουμε  καλά το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει απο το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος λαδώνουμε το φύλλο και στρώνουμε και το δεύτερο.


Αν φτιάχνετε λεπτά φύλλα μπορείτε να βάλετε και τρίτο φύλλο χωρίζοντας τα μπαλάκια της ζύμης σε 6 τεμάχια.



Απλώνουμε απο πάνω την γέμιση και ξανά 2 φύλλα τα οποία λαδώνουμε εναλλάξ .


Κόβουμε τις άκρες με το πλάστη ή ένα ψαλίδι ή μαχαίρι κουζίνας.


Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα παντού.



Λαδώνουμε απο πάνω την πίτα μας  αρκετά καλά , ραντίζουμε με λίγο νεράκι

και την ψήνουμε για 1 ωρα  στους 200 C βαθμούς πάνω κατω αντίσταση.
Στην μια ώρα πρέπει να γυρίσουμε την πίτα ανάποδα γιαυτό πέρνουμε ένα ταψί μεγαλύτερο απο το δικό μας και καπακώνουμε την πίτα, με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξανατοποθετούμε στο πρώτο ταψί  την πίτα μας.
Ψήνουμε για δέκα λεπτά ακόμη .
Κόβουμε σε κομμάτια όταν έχει κρυώσει για να βγούν σχηματισμένα.



Μικρές συμβουλές 

Θα αναρωτιέστε τι θα κάνετε τα περισσεύματα του φύλλου.
Επειδή δεν πετάμε τίποτα προσθέτουμε λίγο λάδι στην λεκάνη που ήταν η γέμιση και λίγο τριμμένο τυράκι και ζυμώνουμε την ζύμη που περίσσεψε.
Κάνουμε 2 λαγανίτσες όσο ή παλάμη μας και τοποθετούμε στο φούρνο πάνω στην σχάρα μαζί με την πίτα μας.
Γίνονται τραγανά αρωματικά ψωμάκια.


Την πίτα πρέπει πάντα να την γυρίζουμε για να ψήνεται ομοιόμορφα μέσα έξω, μπορεί απο κάτω να έχει πάρει χρώμα το φύλλο αλλά μέσα έχει κρατήσει υγρά.
Στά χωριά ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα σκεύος το οποίο ονομάζεται γύρισμα και είναι γιαυτόν το σκοπό.

Αγρια χόρτα που αναφέρονται

Καυκαλήθρες
Μυρώνια (Ανθρίσκος)
Μάραθο 
Λάπατο



Τσουκνίδα