Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΑΥΓΟΚΟΥΛΟΥΡΑ - COOKIES WITH EGGS

Είναι νόστιμα αρωματικά κουλουράκια και ιδανικά για να συνοδεύσουν το πρωινό γάλα των παιδιών.





Υλικά

2 φλ. ζάχαρη
4 αβγά
250 γρ. βούτυρο (μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλ. γάλα
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι  μαλακό και λίγο ακόμη
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. αλάτι
 λιγο βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο για το πλάσιμο


Οδηγίες


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Συνεχίζοντας στη μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα Κ για κέικ.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Το μίγμα φουσκώνει. Ρίχνουμε πρώτα 1 φλυτζάνι  αλεύρι με το μπέκιν και την σόδα μέσα και κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, το χυμό και το ξύσμα πουτα βάζουμε και αυτά μαζί σε άλλο φλυτζάνι.  Βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.


Για να  ελέγξουμε την ζύμη σταματάμε σταδιακά το μίξερ για να απορροφηθεί το αλεύρι και για να δούμε την υφή της.Θα πρέπει να σχηματίζει κορδονάκι χωρίς να διαλύται αλλά και να μην είναι σφιχτή.


Αφήνουμε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί, με αυτή την διαδικασία η ζύμη απορροφά το αλεύρι και σκληραίνει περισσότερο.


Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε.

Αν κολλάει λίγο θα χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για να τα πλάσουμε.

Εγώ το χρησιμοποιώ πάντα για να πέρνουν και ωραίο άρωμα.



Αν έχετε και βοηθό θα διασκεδάσετε και θα μάθετε και καινούργια σχέδια


όπως αυτό (είναι ένα μωρό)


Τα αραδειάζουμε σε λαδόκολλα.

Αλείφουμε με 1 κρόκο διαλυμμένο με 1 κουταλιά νερό.


και τα ψήνουμε στους 180° C για 15' -20', ανάλογα με το μέγεθος.


Μικρές συμβουλές

Όταν ρίχνετε το τελευταίο φλυτζάνι αλεύρι για να φέρετε την ζύμη στα μέτρα σας προτιμήστε να είναι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.


Επειδή θα ψήσουμε σίγουρα 4 ταψιά δεν χρειάζεται να αλλάζουμε συνέχεια λαδόκολλα χρησιμοποιούμε ξανά την ίδια.