Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ - VINE LEAVES STUFFED

Ντολμαδάκια στο φούρνο με την γέμιση των γεμιστών.



Υλικά


30 τμχ αμπελόφυλλα φρέσκα και 4 ακόμη για το τέλος
30 κουταλάκια ρύζι σουπέ Αγκρίνο πλυμμένο με νερό και στραγγισμένο
1 φλυτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 πιππεριά πράσινη τριμμένη
3 ντομάτες πολτοποιημένες
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για την γέμιση
και 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο για το τέλος
αλάτι - πιπέρι
νερό για το ψήσιμο

Οδηγίες


Βράζουμε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε πάνω στα αμπελλόφυλλα για να ζεματιστούν.

Όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμα και τότε τους ρίχνουμε κρύο νερό.

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε  το μαιντανό,
το κρεμμύδι και την πιπεριά,
2 σκελίδες απο το σκόρδο, το δυόσμο,
το κολοκυθάκι,  και 1 πολτοποιημένη ντομάτα και
το ρύζι το οποίο το μουσκεύουμε και το σουρώνουμε.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το 1/2 ποτήρι λάδι.

Πέρνουμε ένα ένα φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά γέμιση 
και τυλίγουμε 
 κλείνοντας μέσα την γέμιση.

Στρώνουμε σε ένα ταψί σε σειρές
και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα, 
το λάδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το φαγητό με τα 4 αμπελόφυλλα που έχουμε κρατήσει.
Αν περισσέψει γέμιση την βάζουμε σε μια άκρη του ταψιού βάλτε και μια πατατούλα ανάμεσα.

Ψήστε στους 200 C βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα, στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι.

Μικρές συμβουλές

Τυλίξτε τα αμπελόφυλλα πάνω σε ένα πιάτο και το ζουμάκι που θα μείνει το ρίχνετε στο ταψάκι. 
 Γέμισα και μια μελιτζάνα μιας και είχε μείνει μόνη στο ψυγείο.
Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα αμπελόφυλλα καλό είναι να τα αφήσετε σε νερό απο το βράδυ για να ξαλμυρίσουν και να περιορίσετε το αλάτι.