Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ - SANTA CLAUS PIE




Υλικά


Ζύμη
3 1/2 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές μαγιά ξηρή
1/3 της κούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές βούτυρο λειωμένο
1 αυγό και 1 κρόκο

Γέμιση
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομένα
1/3 κούπας βούτυρο μαλακό

Επάλειψη
1 κουταλάκι ζάχαρη
ασπράδι αυγού

Γλασάρισμα
ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

Στο μίξερ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.


Σε ένα ποτήρι βάλτε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το αυγό και το κρόκο.



 Ρίξτε τα στον κάδο και χτυπήστε τα να ενσωματωθούν



Γίνετε μια ζύμη απαλή.



Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και σκεπάστε τη 



με μεμβράνη για 15 λεπτά.


Ανακατέψτε  τη ζάχαρη, την κανέλα, τη σταφίδα και τα καρύδια.


Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης  φύλλο ένα κάθε φορά


Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σε ένα ταψάκι βουτυρωμένο.


Απλώστε επάνω του το μισό μαλακό βούτυρο



και πασπαλίστε με το μισό μίγμα των καρυδιών.



Τοποθετήστε  το δεύτερο φύλλο,


απλώστε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μίγμα καρυδιών.


Τοποθετήστε μετά το τρίτο φύλλο και φέρτε το και αυτό με τα δάχτυλα στο μέγεθος του ταψιού .



Βάλτε στο κέντρο ένα μικρό πιατάκι διαμέτρου 5 εκ. περίπου και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε ξεκινώντας απο το πιατάκι προς την περιφέρεια 16 κομμάτια.



Στρίψτε κάθε κομμάτι


στριφογυρίζοντάς το 2 φορές


σαν σπιράλ.



Χτυπήστε ελαφριά το ασπράδι με ένα κουταλάκι ζάχαρη και αλείψτε την επιφάνεια της πίτας.


σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη για 40 λεπτά


ή όσο χρειαστεί για να διπλασιαστεί σε όγκο


Ψήστε σε 180 C πάνω κάτω αντίσταση για 25 λεπτά περίπου


μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.


Όταν κρυώσει σερβίρετε σε πιατέλα,


βάλτε το νόμισμα και στολίστε την όπως επιθυμείτε.



 ΚΑΛΗ  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!!!