Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΚΕΙΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ - CAKE WITH WHOLE ORANGE

Είναι ένα κεικ εύκολο απλό και πολύ νόστιμο.


Υλικά

  • 1/2 φλ.βιτάμ και 1/2 φλ.ελαιόλαδο ή (1 φλυτζ.βιταμ 200γρ.)
  • 4 αυγά
  • 1 φλ ζάχαρη
  • 2 φλ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πορτοκάλι ζουμερό ολόκληρο με την φλούδα
  • 3 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες

  1. Βάζουμε στο μούλτι το ολόκληρο πορτοκάλι  μέχρι να γίνει πολτός.
  2. Στο μίξερ βάζουμε το λάδι με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα αυγά, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και τα κτυπάμε.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
  4. Βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση στους 180 για 45-50 λεπτά περίπου. Αφού περάσουν 40 λεπτά μπορούμε να δοκιμάσουμε με μαχαίρι να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί.

Μικρές συμβουλές

Μπορείτε να γλασάρετε το κέικ με ένα φλ. ζάχαρη άχνη ανακατεμένο με 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι ή γλάσο λευκής σοκολάτας και πολύχρωμη ζάχαρη.


Η συνταγή αυτή έχει δημοσιευτεί στο διαδύκτιο απο την interliza.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ "Τερκενλής" ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ -BUN WITH CHOCOLATE ICING.

Τα φημησμένα τσουρέκια ΤΕΡΚΕΝΛΗ απο την εκπομπή του Κου Μαμαλάκη.
 


ΥΛΙΚΑ
240 gr. ζάχαρη
160 gr. φρέσκο βούτυρο λειωμένο
200 gr. γάλα
70 gr. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
600 gr. αλεύρι
3 κουτ.γλυκού μαχλέπι

ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1 σοκολάτα ΠΑΥΛΙΔΗΣ κουβερτούρα
1/3 πακέτο βιτάμ
5 κουταλιές σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού

Οδηγίες
  1. Πρώτα κάνουμε το προζύμι.Στο χλιαρό γάλα (οχι καυτό) λειώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε  μια κουταλιά ζάχαρη  το αλάτι και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός.Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (2  ώρες περίπου).
  2. Ρίχνουμε το λειωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λειώσει η ζάχαρη.Ρίχνουμε και τα αυγά και ανακατεύουμε.
  3. Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολύ ζύμωμα).Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.
  4. Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια τοποθετούμε σε λαδόκολλα αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170 C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά).Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει.
  5. Τα αφήνετε να κρυώσουν στην λαμαρίνα.
  6. Αν θέλετε πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού,ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν.

ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

Λειώνουμε την σοκολάτα με το γάλα.Αποσύρρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λειώσει.Όταν λειώσει το βούτυρο προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα γιατί δεν θέλουμε να ψηθεί.Το γλάσο αυτό μετά μερικές ώρες σταθεροποιείται και είναι απαλό δεν σπάει.Αν λειώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε και μερικές γραμμούλες σχεδιάκια.

Μικρές συμβουλές
 
Το γλάσο είναι από δική μου συνταγή.Εσείς μπορείτε να βάλετε και αμυγδαλάκια φιλέ ή σουσάμι.
Προσοχή όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το γάλα και το βούτυρο να είναι χλιαρά.
Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη γιατί ξεραίνονται εύκολα.