Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΙΦΙ - EKMEK KATAIFI

 

 

 

Υλικά


500 γρ. καταϊφι
250 γρ βούτυρο φρέσκο ή 200 γρ.μαργαρίνη και 50γρ. φρέσκο
λίγο κανέλλα και γαρύφαλλο

Για την κρέμα: 

1 πακέτο κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
γάλα φρέσκο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

Για το σιρόπι: 

3 κούπες ζάχαρη
1 ½  φλυτζάνι νερό
½ φλυτζάνι γλυκόζη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλλας

Για την σαντιγύ:

500 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κουταλίες ζάχαρη

Για το πασπάλισμα:

Αμύγδαλα φρέσκα χοντροκομμένα



Οδηγίες

Χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής



σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και την βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε και στο μίξερ τα υλικά για την σαντιγύ και τοποθετούμε και αυτή στο ψυγείο.


Ανοίγουμε το καταϊφι μέσα σε ένα πυρέξ με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι οι ίνες του κολλημένες μεταξύ τους.Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη γιατί ξεραίνεται πολύ γρήγορα.


Λειώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω απο το καταίφι.


Το ψήνουμε στους 200 C μέχρι να ροδοκοκκινήσει .


Βράζουμε το σιρόπι 5 -6 λεπτά ακριβώς απο την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.



Περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό σιρόπι το καταϊφι



και το πασπαλίζουμε με λίγο γαρύφαλλο και κανέλλα .



Όταν το καταίφι κρυώσει



απλώνουμε επάνω του





την κρέμα ζαχαροπλαστικής





και πάνω απο αυτή






απλώνουμε την σαντιγύ



 Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και




τοποθετούμε το εκμέκ στο ψυγείο


για να κρυώσει για 3-4 ώρες τουλάχιστον.

Μικρές συμβουλές 

Μπορείτε να βάλετε λίγα αμύγδαλα ανάμεσα στο καταϊφι πρίν να το ψήσετε.
Είναι νόστιμο και δροσερό γλυκάκι.