Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ - TOMATO PUREE




Υλικά

(για 4 λιτρα πελτέ)
24 κιλα ντομάτες
τουλι( προαιρετικά)
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
4 κουταλιές αλάτι
4 βάζα του λίτρου καλά πλυμένα και στεγνά με βιδωτό καπάκι

Οδηγίες

Πλένουμε τις ντομάτες και τις καθαρίζουμε απο τα κοτσάνια και τα χαλασμένα μέρη αν υπάρχουν




τις τοποθετούμε σε ένα μίξερ με μαχαίρι




και τις πολτοποιούμε πολύ καλά




 αδειάζουμε καθε φορά σε καθαρή κατσαρόλα




όταν την γεμίσουμε ανάβουμε λιγο το μάτι και την ζεσταίνουμε μεχρι να αρχίσει να βγάζει λίγο αφρό, δεν βράζουμε.
Σε αυτό το στάδιο ρίχνουμε την ντομάτα  σε τούλι το οποίο εχουμε διπλώσει τουλάχιστον επτά φορές για να μη μας φύγει ο πολτος.Το νερό της ντομάτας βγαίνει καθαρό γιατι εχει διαχωριστεί απο την θερμότητα........

(Αν δεν θέλετε να σουρώσετε με αυτόν τον τρόπο απλώς βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε




οταν αρχίζει να πιτσιλάει χαμηλώνετε την φωτιά και με υπομονή ωρών περιμένετε να αφυδατωθεί)




.....συνεχίζουμε απο τις στραγγισμένες ντομάτες
Ρίχνουμε τον πελτέ
 στην κατσαρόλα πάλι και αναβουμε το μάτι στην δυνατή φωτιά




ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει και καεί (σε αυτή την περίπτωση αλλάζουμε κατσαρόλα γρήγορα για να μην πάρει μυρωδιά καμμένου)





όταν έχουν σωθεί περισσότερο τα υγρά ρίχνουμε το αλάτι (μια κουταλιά σε κάθε κατσαρόλα)
για να απελευθερώσει και τα τελευταία υγρά




Οταν με το κουτάλι σχηματίζεται ενας σταθερός διάδρομος στην κατσαρόλα τοτε είναι πολύ καλά ψημμένη σε αυτή την στιγμή ρίχνουμε μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά 




Βάζουμε αμέσως μέσα σε βάζα και επειδή δημιουγούνται κενά με ένα πιρούνι τα διορθώνουμε
Στρώνουμε πολυ καλά με ένα κουτάλι την επιφάνεια της ντομάτας μεσα στο βάζο και σκουπίζουμε το τοίχωμα του γυαλιού που έχει μείνει κενό συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο έτσι ώστε να μην φαίνεται καθόλου ο πελτές.

κλείνουμε καλά το βάζο και το γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει


Διατηρείται εκτός ψυγείου  ακόμα και αν ανοιχτεί 
κάθε φορά που βγάζουμε μια κουταλιά πρέπει να ισιώνουμε την επιφάνεια και να συμπληρώνουμε με λάδι.

διατηρείται για δυο χρόνια 

καλή επιτυχία!!

ΣΤΑΦΥΛΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ - GRAPE DESSERT



Υλικά

1.200 γρ. σταφύλι σουλτανίνα
2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά χυμο λεμόνι
1κλαδάκι αρμπαρόριζα
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα

Οδηγίες

Βγάζουμε τις ρόγες απο τα κοτσάνια και τις πλένουμε


Τις σουρώνουμε καλά και τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα με την ζάχαρη εναλλάξ σε 3 στρώσεις


τις αφηνουμε μεσα στο ψυγείο για 2 ώρες να βγάλουν τα νερά τους 



Βράζουμε το γλυκο για μισή ώρα απο την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει ενω ταυτόχρονα το ξαφρίζουμε


Το αφήνουμε ενα βράδυ να βγάλει τα υγρά του και την άλλη μέρα δένουμε το σιρόπι αφου πρωτα βάλουμε μέσα μια κουταλιά λεμόνι και την αρμπαρόριζα ( δεν την πεταμε την βαζουμε και μεσα στα βάζα)



΄Οταν είναι ζεστό βάζουμε μέσα στα βάζα και όταν κρυώσει ρίχνουμε το αμύγδαλο (αν είναι ζεστό το γλυκό ,  το αμύγδαλο θα γίνει ελαστικό).



Καλή επιτυχία!!

αρμπαρόριζα