Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

ΜΟΥΣΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ - GREEK MOUSSAKA



Υλικά

7-8 μελιτζάνες φλάσκες
τριμμένη φρυγανιά
1/4 κεφαλογραβιέρα

ο κιμάς

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
3/4 του κιλού κιμά μοσχαρίσιο
4 σκελίδες σκόρδο
1-2 μοσχοκάρυδα (κύριο συστατικό)
5 ντομάτες πολτοποιημένες
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
αλάτι πιπέρι

μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
8 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
1/3 κουταλάκι αλάτι
2 αυγά



Οδηγίες

Με ένα μαχαίρι τρίβουμε το ένα μοσχοκάρυδο


Ρίχνουμε στο καυτό λάδι το τριμμένο  κρεμμύδι και μόλις καραμελώσει ρίχνουμε και τον κιμά


 όταν χάσει τα υγρά του προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα , το αλάτι , το πιπέρι ,το σκόρδο τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο.


 Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσει σε χύτρα ταχύτητος 20 λεπτά απο την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα


όταν θα είναι έτοιμος θα έχει μείνει με το λάδι του


 Μέχρι να ετοιμαστεί ο κιμάς πλένουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε μέτριες φέτες και τις αλατίζουμε λίγο.


Τις απλώνουμε στο ταψί πάνω στην λαδόκολλα


και τις αλοίφουμε με λάδι και απο τις δύο πλευρές


Τις ψήνουμε στο γκρίλ για 30 λεπτά περίπου γυρίζοντας  στα μισά του χρόνου


Όταν ψηθούν ρίχνουμε τριμμένη φρυγανιά στο ταψί  και στρώνουμε τις μελιτζάνες


τρίβουμε απο πάνω μπόλικο μοσχοκάρυδο και κεφαλογραβιέρα


 στρώνουμε τον κιμά και πάλι τις μελιτζάνες κατά τον ίδιο τρόπο


Βάζουμε το γάλα να βράσει. Απο αυτό κρατάμε 1 ποτήρι το βάζουμε στο multi μαζί με 8 κουταλιές γεμάτες (σαν βουναλάκια) αλεύρι και το διαλύουμε.


 Μόλις ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη (με αυτό το εργαλείο δεν σβολιάζει) μέχρι να πήξει
.

 Όταν πήξει αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά τα οποία χτυπάμε πολύ γρήγορα


Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.


Στρώνουμε πάνω απο τις μελιτζάνες την κρέμα


 Πασπαλίζουμε  με τριμμένη φρυγανιά ,κεφαλογραβιέρα  και λίγο ελαιόλαδο.


 Ψήνουμε στους 200C βαθμούς για 1 ώρα ,όταν η επιφάνεια πάρει χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο έως το τέλος του ψησίματος.


 όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια.



ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

 Όταν κρυώσει πολύ καλά αναδύονται τα αρωματά του,  έτσι θα ανακαλύψετε πως άν τον φάτε την επόμενη μέρα η γεύση του είναι ασυναγώνιστη!
Είναι ελαφρύς γιατί οι μελιτζάνες δεν τηγανίζονται.


Καλή επιτυχία!