Υλικά
(για 4 λιτρα πελτέ)
24 κιλα ντομάτες
τουλι( προαιρετικά)
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
4 κουταλιές αλάτι
4 βάζα του λίτρου καλά πλυμένα και στεγνά με βιδωτό καπάκι
Οδηγίες
Πλένουμε τις ντομάτες και τις καθαρίζουμε απο τα κοτσάνια και τα χαλασμένα μέρη αν υπάρχουν
τις τοποθετούμε σε ένα μίξερ με μαχαίρι
και τις πολτοποιούμε πολύ καλά
Σε αυτό το στάδιο ρίχνουμε την ντομάτα σε τούλι το οποίο εχουμε διπλώσει τουλάχιστον επτά φορές για να μη μας φύγει ο πολτος.Το νερό της ντομάτας βγαίνει καθαρό γιατι εχει διαχωριστεί απο την θερμότητα........
(Αν δεν θέλετε να σουρώσετε με αυτόν τον τρόπο απλώς βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε
οταν αρχίζει να πιτσιλάει χαμηλώνετε την φωτιά και με υπομονή ωρών περιμένετε να αφυδατωθεί)
Ρίχνουμε τον πελτέ
στην κατσαρόλα πάλι και αναβουμε το μάτι στην δυνατή φωτιά
ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει και καεί (σε αυτή την περίπτωση αλλάζουμε κατσαρόλα γρήγορα για να μην πάρει μυρωδιά καμμένου)
όταν έχουν σωθεί περισσότερο τα υγρά ρίχνουμε το αλάτι (μια κουταλιά σε κάθε κατσαρόλα)
για να απελευθερώσει και τα τελευταία υγρά
Οταν με το κουτάλι σχηματίζεται ενας σταθερός διάδρομος στην κατσαρόλα τοτε είναι πολύ καλά ψημμένη σε αυτή την στιγμή ρίχνουμε μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά
Βάζουμε αμέσως μέσα σε βάζα και επειδή δημιουγούνται κενά με ένα πιρούνι τα διορθώνουμε
Στρώνουμε πολυ καλά με ένα κουτάλι την επιφάνεια της ντομάτας μεσα στο βάζο και σκουπίζουμε το τοίχωμα του γυαλιού που έχει μείνει κενό συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο έτσι ώστε να μην φαίνεται καθόλου ο πελτές.
κλείνουμε καλά το βάζο και το γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει
Διατηρείται εκτός ψυγείου ακόμα και αν ανοιχτεί
κάθε φορά που βγάζουμε μια κουταλιά πρέπει να ισιώνουμε την επιφάνεια και να συμπληρώνουμε με λάδι.
διατηρείται για δυο χρόνια
καλή επιτυχία!!