Translate

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ - CABBAGE ROLLS WITH RICE AND MEAT


Υλικά

1 λάχανο
1 ματσάκι άνηθο και μαιντανό ψιλοκομμένα
3 κρεμμύδια πολτοποιημένα
αλάτι πιπέρι
4 φλυτζανάκια ρύζι καρολίνα
1/2 κιλό κιμά μοσχάρι



Οδηγίες

Μουσκεύουμε το ρύζι.
Αφαιρούμε κωνικά το κεντρικό κοτσάνι απο το λαχανο και το βράζουμε για 15 λεπτά με λίγο αλάτι.
Στα 7 λεπτά το αναποδογυρίζουμε.
Για να μην χύνεται το νερό έξω απο την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την φωτιά.
Πριν το βγάλουμε σε σουρωτήρι κρατάμε σε ενα μπώλ το νερό.
Το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε σουρωτήρι.



Σε ένα μπώλ βάζουμε τον άνηθο, τον μαιντανό, τα δύο κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι στραγγισμένο και τον κιμά, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.



Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα απο το λάχανο και τα χωρίζουμε στην μέση.


 Αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι και βάζουμε στο καθένα απο μία κουταλιά γέμιση. 
Τα κοτσανάκια τα τοποθετούμε ενδιάμεσα ή απο πάνω στο τέλος. 




Τυλίγουμε σε ρολάκια κλείνοντας μέσα την γέμιση.


Διπλώνουμε δεξιά και αριστερά το φύλλο.



Και δημιουργούμε ρολό.







Τοποθετούμε σε κατσαρόλα ομοιόμορφα , κυκλικά και σφιχτά.


Μια σειρά και δεύτερη αν χρειαστεί.
Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τα κοτσανάκια από τον άνηθο. Αλάτι και πιπέρι.





Σκεπάζουμε με ένα πιάτο μικρό πορσελάνης.



Προσθέτουμε απο το νερό που βράσαμε το λάχανο μέχρι να σκεπάσουμε το χείλος του πιάτου και ελαιόλαδο μέχρι την βάση του πιάτου και κλείνουμε την χύτρα.



Μόλις σφυρίξει η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη φωτιά από το 9 στο 4 , μετράμε 3 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά. 
Αφήνουμε να πέσει η βαλβίδα μόνη της και μετά ανοίγουμε την κατσαρόλα.
Αφαιρούμε τα κοτσανάκια και το πιάτο 




και σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι ή αυγοκόβουμε.





Αυγολέμονο εύκολο
2 αυγά 
1 λεμόνι
χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό απο το λεμόνι στο μούλτι στην χαμηλή ταχύτητα
προσθέτουμε μετά και δύο κουτάλες ζωμό απο το φαγητό και το ριχνουμε στην κατσαρόλα. 
Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα και πάει παντού


Αν το θέλουμε λίγο πιο κρεμώδες  


 μετά από αυτό ρίχνουμε 1/2 ποτηράκι κρύο νερό βρύσης ανακατεμένο με μια κουταλιά κορν φλάουρ και ανάβουμε το μάτι μέχρι να κοχλάσει μια φορά σηκώνουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε  δυό τρεις φορές η  επιτυχία είναι σίγουρη!!





Μικρές συμβουλές 

Προσοχή στο χρόνο μαγειρέματος και στην δυνατή φωτιά είναι ένα φαγητό που καίγεται πολύ εύκολα.
Αν χρησιμοποιείται κατσαρόλα τότε βράστε το σε χαμηλή φωτιά ελέγχοντας το νερό του να μην σωθεί και να μην αρπάξει στην βάση του.
Σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.








Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ - STRAWBERRY CAKE




Παντεσπανι

5 αυγά

125 γρ ζάχαρη

125 γρ αλεύρι κούλα

1 + 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέϊκιν

2 βανίλιες

30 γρ κακάο


Σιρόπι για το παντεσπάνι 

200 ml νερό, 200 γρ ζάχαρη, 1 κουτάλια κονιάκ.




Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν 

Προσθέτουμε στο αλεύρι όλα τα στερεά υλικά ( μπέϊκιν, βανίλιες, κακάο ).




Τα ρίχνουμε κοσκινιστά στο μίγμα των αυγών ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Σε ένα ταψί 20 εκ με τσέρκι βάζουμε λαδόκολλα αλείφουμε τα τοιχώματα με λάδι και τα αλευρώνουμε.



Ρίχνουμε το μίγμα χτυπάμε την φόρμα για να κάτσει λίγο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 C βαθμούς αντιστάσεις για 35 λεπτά 



Βγάζουμε αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά

Με ενα μαχαίρι ξεχωρίζουμε τα τοιχώματα



Βγάζουμε απο τη φόρμα σε σχάρα και μόλις κρυώσει πολύ καλά χωρίζουμε σε 3 τμχ ( χωρίζω με κλωστή αφού χαράξω πρώτα γύρω γύρω με το μαχαίρι)



Αφήνουμε σε πιατέλα με μεμβράνη για να μην ξεραθεί μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.


Γέμιση 

Κρέμα ζαχαροπλαστικής γιώτης με γεύση βανίλια

Φράουλες ψιλοκομμένες

Λίγο σιρόπι φράουλας 



Γαρνίρισμα

2 Κρέμες γάλακτος χτυπημένες σαντιγί με 3 κουταλιές ζάχαρη και μια βανίλια

Φράουλες 

Σιρόπι φράουλας



Φτιάχνουμε το σιρόπι χωρίς να το ζεστάνουμε απλώς ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη



Στήσιμο

Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι και με ενα πινέλο βρέχουμε με το 1/3 απο το σιρόπι

Βάζουμε επάνω το 1/3 της κρέμας ζαχαροπλαστικής ,μετα φράουλες λιγο σιρόπι και τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι πιέζουμε να καθίσει καλά και κάνουμε την ίδια διαδικασία . Στο τέλος με όση κρέμα μείνει θα στρώσουμε όλη την τούρτα  



Παγώνουμε για 2 ωρες στο ψυγείο

Γαρνίρουμε με σαντιγί φράουλες και σιρόπι και ξανά ψυγείο



Την φτιάχνουμε την προηγούμενη μέρα για να παγώσει και να δέσουν οι γεύσεις



Καλή επιτυχία !!



Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟΥΡΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑ ΒΑΝΙΛΙΑ - PRALINA VANILLA CAKE



Υλικά

1 παντεσπάνι έτοιμο σοκολάτας

1 κρέμα γιωτης πραλίνα +1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 

1 κρέμα γιωτης βανίλια. + 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 λίτρο γάλα για τις κρέμες

1 σοκολάτα κουβερτούρα για το ντεκόρ

1 κουτί πουράκια με λιγότερη ζάχαρη

3 κρέμες γάλακτος μικρές νουνού για σαντιγί


Σιρόπι 

3 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη 

1 και μισό ποτήρι του κρασιού νερό

Βράζουμε 3 λεπτά και μόλις το βγάλουμε ρίχνουμε 1 κουταλιά κονιάκ



Χτυπάμε τις κρέμες με την ζάχαρη και τις Βαζουμε σε σακουλάκια κορνε ξεχωριστά

Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι με ενα πινέλο και στρώνουμε πρώτα την κρέμα πραλίνα


σπάμε λιγα πουράκια και βαζουμε το επόμενο παντεσπάνι ξανασιροπιαζουμε και στρώνουμε την κρέμα βανίλια σπάμε παλι πουράκια



Στρώνουμε το επόμενο παντεσπάνι σιροπιάζουμε και στρώνουμε στα πλάγια της τούρτας την πραλίνα και απο πάνω την βανίλια με την πραλίνα μαζί



Χτυπάμε την σαντιγί με 3 κουταλιές ζάχαρη και 1 βανίλια και γαρνίρουμε όλη την τούρτα



Λιώνουμε σε μπεν μαρι την σοκολάτα και την στρώνουμε σε 3 σειρές σε 1 λαδοκολλα με 1 πηρούνι τραβάμε προς τα πάνω παγώνουμε για 10 λεπτά στην κατάψυξη και μετά σπάζοντας τα κολλάμε πάνω στην τούρτα.




Καλή επιτυχία!!



 

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ - PICKLED EGGPLANT

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ - PICKLED EGGPLANT




30 μικρα μελιτζανακια

30-40 μακρια κλωναρια σελινο 

1 φλυτζανι φυλλα απο σελινο

30 μικρα καροτα 

15 πιπεριες φλωρινης μετριες

8-10 πιπεριες πρασινες κερατα

3 μεγαλες κουταλιες σουπας δυοσμο ΜΟΝΟ ξερο

15 σκελιδες σκορδο

6-7 πιπεριες κοκκινες καυτερες

Αλατι ,πιπερι μαυρο

Ξυδι απο κρασι

Ελαιολαδο





Πλενουμε τα μελιτζανακια και αφαιρουμε το κοτσανι ,χαραζουμε κατα μηκος

Καθαριζουμε τα καροτα και τα κοβουμε σε 6 λωριδες το καθε ενα και αυτες στην μεση

Κοβουμε τις πιπεριες φλωρινης στη μεση  στο μακρος τους θα χρησιμοποιηθουν ως καπακι

Κοβουμε τις πρασινες πιπεριες σε λεπτες ροδελλες

Κοβουμε τα φυλλα απο το σελινο και αφηνουμε αυτο που ειναι στην κορυφη πανω στο κοτσανι

Ψιλοκοβουμε τα φυλλα απο το σελινο

Ψιλοκοβουμε τις καυτερες πιπεριες χρησιμοποιουμε γαντι απο εδω και περα 

Ψιλοκοβουμε και τα σκορδα


Σε μια κατσαρολα βραζουμε νερο με λιγο αλατι.Ρίχνουμε μεσα τα μελιτζανακια σκεπαζουμε με ενα πιατο γιατι αυτα που θα μεινουν απεξω απο το νερο θα μαυρισουν βραζουμε 3 λεπτά απο την στιγμη που θα κοχλαζουν αν θελουμε να τα αποθηκευσουμε ή 5 λεπτα αν θελουμε να τα καταναλωσουμε σε μια εβδομαδα. Τα βγαζουμε σε σουρωτηρι


Μετα βαζουμε το σελινο 1- 2 λεπτα

Τα καροτα 3 λεπτα

Πιπεριες κοκκινες και πρασινες 1 λεπτο



Ωμα μενουν τα φυλλα σελινου ,τα σκορδα και η καυτερη πιπερια

Σε ενα μπωλ ανακατευουμε τα καροτα  την πρασινη πιπερια,τα σκορδα ,τα φυλλα σελινου  και τον δυοσμο λιγο αλατι και πιπερι( τα καυτερα πιπερακια ξεχωριστα)



Περνουμε ενα μελιτζανακι αλατιζουμε λιγο εσωτερικα και βαζουμε μεσα γεμιση πρεπει να περιλαμβανει ολα τα υλικα και στην πλευρα που ηταν το κοτσανακι βαζουμε ενα μικρο κομματακι καυτερο πιπερακι




Σκεπαζουμε με ενα κομματι πιπερια φλωρινης και τυλιγουμε γυρω του σελινο  το οποιο αν ειναι φαρδυ το κοτσανι το σχιζουμε στην μεση αλλα οχι μεχρι κατω και ετσι γινεται μακρυτερο! Τοποθετουμε σφιχτα σφιχτα σε ενα μπωλ και το γεμιζουμε με ξυδι σκεπαζουμε με ενα πιατο και ενα βαρος απο πανω 



Αφηνουμε ολο το βραδυ αν το θελουμε ελαφρυ ( ή και 2  μερες αν το θελουμε δυνατο) και την αλλη μερα βαζουμε ενα ενα σε βαζο σφιχτα προσθετουμε ελαιολαδο και κλεινουμε καλα!



Αν θελουμε να τα φαμε πριν τα βαλουμε στο ξυδι βαζουμε σε πιατο απλως ραντιζουμε με λαδι και λιγο ξυδακι! 



Αν θελουμε να τα κρατησουμε για καμμια βδομαδα τα αφηνουμε σε λαδακι και λιγο απο το ξυδακι που τα ειχαμε μεσα στο ψυγειο! Διατηρουνται με το ελαιολαδο στο βαζο και εκτος ψυγειου!




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!