Translate

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ - STRAWBERRY CAKE




Παντεσπανι

5 αυγά

125 γρ ζάχαρη

125 γρ αλεύρι κούλα

1 + 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέϊκιν

2 βανίλιες

30 γρ κακάο


Σιρόπι για το παντεσπάνι 

200 ml νερό, 200 γρ ζάχαρη, 1 κουτάλια κονιάκ.




Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν 

Προσθέτουμε στο αλεύρι όλα τα στερεά υλικά ( μπέϊκιν, βανίλιες, κακάο ).




Τα ρίχνουμε κοσκινιστά στο μίγμα των αυγών ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Σε ένα ταψί 20 εκ με τσέρκι βάζουμε λαδόκολλα αλείφουμε τα τοιχώματα με λάδι και τα αλευρώνουμε.



Ρίχνουμε το μίγμα χτυπάμε την φόρμα για να κάτσει λίγο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 C βαθμούς αντιστάσεις για 35 λεπτά 



Βγάζουμε αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά

Με ενα μαχαίρι ξεχωρίζουμε τα τοιχώματα



Βγάζουμε απο τη φόρμα σε σχάρα και μόλις κρυώσει πολύ καλά χωρίζουμε σε 3 τμχ ( χωρίζω με κλωστή αφού χαράξω πρώτα γύρω γύρω με το μαχαίρι)



Αφήνουμε σε πιατέλα με μεμβράνη για να μην ξεραθεί μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.


Γέμιση 

Κρέμα ζαχαροπλαστικής γιώτης με γεύση βανίλια

Φράουλες ψιλοκομμένες

Λίγο σιρόπι φράουλας 



Γαρνίρισμα

2 Κρέμες γάλακτος χτυπημένες σαντιγί με 3 κουταλιές ζάχαρη και μια βανίλια

Φράουλες 

Σιρόπι φράουλας



Φτιάχνουμε το σιρόπι χωρίς να το ζεστάνουμε απλώς ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη



Στήσιμο

Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι και με ενα πινέλο βρέχουμε με το 1/3 απο το σιρόπι

Βάζουμε επάνω το 1/3 της κρέμας ζαχαροπλαστικής ,μετα φράουλες λιγο σιρόπι και τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι πιέζουμε να καθίσει καλά και κάνουμε την ίδια διαδικασία . Στο τέλος με όση κρέμα μείνει θα στρώσουμε όλη την τούρτα  



Παγώνουμε για 2 ωρες στο ψυγείο

Γαρνίρουμε με σαντιγί φράουλες και σιρόπι και ξανά ψυγείο



Την φτιάχνουμε την προηγούμενη μέρα για να παγώσει και να δέσουν οι γεύσεις



Καλή επιτυχία !!



Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟΥΡΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑ ΒΑΝΙΛΙΑ - PRALINA VANILLA CAKE



Υλικά

1 παντεσπάνι έτοιμο σοκολάτας

1 κρέμα γιωτης πραλίνα +1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 

1 κρέμα γιωτης βανίλια. + 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 λίτρο γάλα για τις κρέμες

1 σοκολάτα κουβερτούρα για το ντεκόρ

1 κουτί πουράκια με λιγότερη ζάχαρη

3 κρέμες γάλακτος μικρές νουνού για σαντιγί


Σιρόπι 

3 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη 

1 και μισό ποτήρι του κρασιού νερό

Βράζουμε 3 λεπτά και μόλις το βγάλουμε ρίχνουμε 1 κουταλιά κονιάκ



Χτυπάμε τις κρέμες με την ζάχαρη και τις Βαζουμε σε σακουλάκια κορνε ξεχωριστά

Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι με ενα πινέλο και στρώνουμε πρώτα την κρέμα πραλίνα


σπάμε λιγα πουράκια και βαζουμε το επόμενο παντεσπάνι ξανασιροπιαζουμε και στρώνουμε την κρέμα βανίλια σπάμε παλι πουράκια



Στρώνουμε το επόμενο παντεσπάνι σιροπιάζουμε και στρώνουμε στα πλάγια της τούρτας την πραλίνα και απο πάνω την βανίλια με την πραλίνα μαζί



Χτυπάμε την σαντιγί με 3 κουταλιές ζάχαρη και 1 βανίλια και γαρνίρουμε όλη την τούρτα



Λιώνουμε σε μπεν μαρι την σοκολάτα και την στρώνουμε σε 3 σειρές σε 1 λαδοκολλα με 1 πηρούνι τραβάμε προς τα πάνω παγώνουμε για 10 λεπτά στην κατάψυξη και μετά σπάζοντας τα κολλάμε πάνω στην τούρτα.




Καλή επιτυχία!!



 

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ - PICKLED EGGPLANT

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ - PICKLED EGGPLANT




30 μικρα μελιτζανακια

30-40 μακρια κλωναρια σελινο 

1 φλυτζανι φυλλα απο σελινο

30 μικρα καροτα 

15 πιπεριες φλωρινης μετριες

8-10 πιπεριες πρασινες κερατα

3 μεγαλες κουταλιες σουπας δυοσμο ΜΟΝΟ ξερο

15 σκελιδες σκορδο

6-7 πιπεριες κοκκινες καυτερες

Αλατι ,πιπερι μαυρο

Ξυδι απο κρασι

Ελαιολαδο





Πλενουμε τα μελιτζανακια και αφαιρουμε το κοτσανι ,χαραζουμε κατα μηκος

Καθαριζουμε τα καροτα και τα κοβουμε σε 6 λωριδες το καθε ενα και αυτες στην μεση

Κοβουμε τις πιπεριες φλωρινης στη μεση  στο μακρος τους θα χρησιμοποιηθουν ως καπακι

Κοβουμε τις πρασινες πιπεριες σε λεπτες ροδελλες

Κοβουμε τα φυλλα απο το σελινο και αφηνουμε αυτο που ειναι στην κορυφη πανω στο κοτσανι

Ψιλοκοβουμε τα φυλλα απο το σελινο

Ψιλοκοβουμε τις καυτερες πιπεριες χρησιμοποιουμε γαντι απο εδω και περα 

Ψιλοκοβουμε και τα σκορδα


Σε μια κατσαρολα βραζουμε νερο με λιγο αλατι.Ρίχνουμε μεσα τα μελιτζανακια σκεπαζουμε με ενα πιατο γιατι αυτα που θα μεινουν απεξω απο το νερο θα μαυρισουν βραζουμε 3 λεπτά απο την στιγμη που θα κοχλαζουν αν θελουμε να τα αποθηκευσουμε ή 5 λεπτα αν θελουμε να τα καταναλωσουμε σε μια εβδομαδα. Τα βγαζουμε σε σουρωτηρι


Μετα βαζουμε το σελινο 1- 2 λεπτα

Τα καροτα 3 λεπτα

Πιπεριες κοκκινες και πρασινες 1 λεπτο



Ωμα μενουν τα φυλλα σελινου ,τα σκορδα και η καυτερη πιπερια

Σε ενα μπωλ ανακατευουμε τα καροτα  την πρασινη πιπερια,τα σκορδα ,τα φυλλα σελινου  και τον δυοσμο λιγο αλατι και πιπερι( τα καυτερα πιπερακια ξεχωριστα)



Περνουμε ενα μελιτζανακι αλατιζουμε λιγο εσωτερικα και βαζουμε μεσα γεμιση πρεπει να περιλαμβανει ολα τα υλικα και στην πλευρα που ηταν το κοτσανακι βαζουμε ενα μικρο κομματακι καυτερο πιπερακι




Σκεπαζουμε με ενα κομματι πιπερια φλωρινης και τυλιγουμε γυρω του σελινο  το οποιο αν ειναι φαρδυ το κοτσανι το σχιζουμε στην μεση αλλα οχι μεχρι κατω και ετσι γινεται μακρυτερο! Τοποθετουμε σφιχτα σφιχτα σε ενα μπωλ και το γεμιζουμε με ξυδι σκεπαζουμε με ενα πιατο και ενα βαρος απο πανω 



Αφηνουμε ολο το βραδυ αν το θελουμε ελαφρυ ( ή και 2  μερες αν το θελουμε δυνατο) και την αλλη μερα βαζουμε ενα ενα σε βαζο σφιχτα προσθετουμε ελαιολαδο και κλεινουμε καλα!



Αν θελουμε να τα φαμε πριν τα βαλουμε στο ξυδι βαζουμε σε πιατο απλως ραντιζουμε με λαδι και λιγο ξυδακι! 



Αν θελουμε να τα κρατησουμε για καμμια βδομαδα τα αφηνουμε σε λαδακι και λιγο απο το ξυδακι που τα ειχαμε μεσα στο ψυγειο! Διατηρουνται με το ελαιολαδο στο βαζο και εκτος ψυγειου!




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!




Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ






Μαζεψα νερατζακια στο τελος του Ιουλιου το μεγεθος οσο 1 μικρο καρυδι


1 κιλό νεραντζάκια πράσινα

1 κιλό και 1 ποτηρι ζάχαρη

1 κομμάτι γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβυθι

2 1/2 ποτηρια νερό

2 κουταλιές γλυκόζη και το χυμο απο 1 λεμονι


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΡΙΒΑΝΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ



ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΡΙΒΑΝΙ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ΥΛΙΚΑ

500 γρ σιμιγδαλι χοντρο
500 γρ σιμιγδαλι ψιλο
1 κιλο ζαχαρη κρυσταλλικη
4 ποτηρια νερο
2 ποτηρια λαδι (βαζω 1 καλαμποκελαιο & 1 ελαιολαδο)
2-3 καψουλες βανιλιας
Ξυσμα και χυμο απο 1 λεμονι
Κανελοζαχαρη για το πασπαλισμα
Αμυγδαλα ασπρισμενα





Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό , λάδι , ζάχαρη, λεμόνι ξύσμα και χυμό , βανίλιες ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (απο το 9 το βαζω στο 7)



 Ριχνουμε  το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς να μη σβολιάσει με ξυλινη κουτάλα (προσοχή γιατί αρχίζει να πετάγεται) μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Καλό είναι να έχετε εναν βοηθό!.


Στρώνουμε σε ταψι δεν θελουμε μεγαλο υψος Στο καθε κομματι μεχρι 2 εκ ειναι καλαΜε ενα κουταλι και κοβουμε ριβανωτα με μαχαιρι χωρις δοντια! Μπήγουμε σε καθε κομματι ενα αμυγδαλο (εγω πασπαλιζω λιγη ζαχαρη πριν το ψησω).



 Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 200 βαθμους για μια ωρα μεχρι να χρυσοκοκκινισει για να ειναι επιτυχημενο πρεπει να ψηθει και η κατω πλευρα γιαυτο τα τελευταια 10 λεπτα τοποθετηστε το ταψι στον πατο του φουρνου!

Π


Οταν ειναι ετοιμο το βγαζετε αφηνετε λιγο να κρυωσει και πασπαλιζετε με την κανελοζαχαρη οχι αχνη ,το κοβουμε οταν κρυωσει εντελως διαφορετικα διαλυεται!








Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΡΑΛΙΝΑ ΣΟΚΟΦΡΕΤΑ - CHRISTMAS YULE PRALINA 



Υλικα

 ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Υλικά
για το παντεσπάνι
4 κροκους
2 κουταλιες ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια

6 ασπράδια
4 +1/2 κουταλίες ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φλυτζάνι φαρινάπ  με 2 κουταλιες κακαο

γέμιση
κρεμα ζαχαροπλαστικής πραλινα  με 2 κουταλιες ζαχαρη
300 ml γάλα φρεσκο και 50 ml κρεμα γαλακτος πρεπει να γινει σφιχτη αν χρειαστει λιγα ml ακομη προσθετουμε ενα απο τα δυο
Σοκοφρετακια μινι Σπασμενα
λιγη σοκολατα κουβερτουρα πραλινα λιωμενη

επικάλυψη 
Κρεμα ζαχαροπλαστικης πραλινα 
2 σοκολατες κουβερτουρα πραλινα λιωμενες με 300 ml κρεμα γαλακτος απο τα 330 ml που εχει το κουτι
Παγωνουμε στο ψυγειο και χτυπαμε με μιξερ σε κρεμα που να στεκεται

πασπάλισμα
λιγη ζαχαρη αχνη

σιροπι για το παντεσπάνι 
1 σοκολατα κουβερτουρα πραλινα λιωμενη σε μπεν μαρι

Η αρχικη συνταγη ειναι εδω 


Αλλαγες στην αρχικη συνταγη
Στο αλευρι εβαλα 2 κουταλιες κακαο  και το αφαιρεσα απο το αλευρι
Γεμιση κρεμα ζαχαροπλαστικης γιωτης πραλινα 
1 σοκολατα πραλινα λιωμενη σε μπεν μαρι την εστρωσα ζεστη πανω απο το παντεσπανι αντι για σιροπι (λιγη που εμεινε την χτυπησα μεσα στην κρεμα ) 
μετα εβαλα την κρεμα στην οποια προσθεσα 2 κουταλιες μεγαλες ζαχαρη (κρατησα το 1/3 περιπου για να το καλυψω )και απο πανω εβαλα σπασμενα 6 σοκοφρετακια μινι
Εκλεισα το ρολο με μεμβρανη και το εβαλα 1 και μιση ωρα στην καταψυξη



Εβαλα το ρολο επανω σε δυο λαδοκολλες

Εστρωσα απο πανω μια πετσετα διπλωμενη


Ρολαρισα και εδεσα με δυο λαστιχακια αφησα να σταθει για 1 ωρα ώσπου να παρει σχημα



Εστρωσα λιωμενη σοκολατα κουβερτουρα πραλινα


Μετα εβαλα κρεμα και σπασμενες σοκοφρετες


 Απο πανω εβαλα λιγη ακομη σοκολατα


Εκλεισα στην λαδοκολλα και σε μεμβρανη και εβαλα στην καταψυξη




Οταν το εβγαλα εβαλα κρεμα στην πιατελα για να καθισει επανω, εκοψα ενα κομματι για να κανω το σχημα και περασα ολο το ρολο με την υπολοιπη κρεμα που μου ειχε μεινει σε λεπτη στρωση ωστε να μην φαινονται οι ενωσεις το εβαλα παλι ψυγειο 
Ελιωσα δυο σοκολατες πραλινα με 1 μεγαλη κρεμα γαλακτος 330 ml κρατησα ενα σφηνακι απο την κρεμα
Εβαλα την σοκολατα στο ψυγειο για μια ωρα 
Οταν την εβγαλα την χτυπησα με το μιξερ να στεκεται και εστρωσα ολο τον κορμο 
Για να κανω το σχεδιο σαν κορμο ελιωσα λιγη σοκολατα (2 πλακακια) κουβερτουρα κλασσικη εριξα πανω στον κορμο λιγες κουταλιες και με το πισω μερος του κουταλιου δημιουργησα  διαφορετικο χρωμα και σχεδιο κορμου












Καλή επιτυχία!