Translate

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Η Λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας

 

Υλικά

3 /4  κιλού αλεύρι Μυλοι Αγ.Γεωργίου Νο 2 μαλακό.
1/4 κιλού αλεύρι Μύλοι Αγ.Γεωργίου για ζυμωτό ψωμί κίτρινο πακέτο
30 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 φλυτζανάκια του καφέ σουσάμι 
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
νερό χλιαρό όσο πάρει

Οδηγίες


Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό (όχι καυτό, προσοχή δεν θα φουσκώσει) διαλύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Βάζουμε σε δυνατό μίξερ με γάντζο το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε λίγο.
Ρίχνουμε και το νερό με την μαγιά και ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό (περίπου 1 1/2 ποτήρια) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά να μην κολλάει πολύ.
Από τότε που θα σχηματιστεί η ζύμη ζυμώνουμε για 5 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το 1/2 απο το φλυτζανάκι με το σουσάμι.

Αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ρίχνουμε στον κάδο απο το κίτρινο αλεύρι και την μαζεύουμε με το χέρι σε μπάλα.
Λαδώνουμε καλά και στρωνουμε με το άλλο 1/2 φλυτζανάκι σουσάμι ένα ταψί .
Τοποθετούμε την ζύμη και την πατάμε με την παλάμη για να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Η ζύμη πρέπει να έχει πάχος 1 1/2 πόντο.


Περνάμε με νερό όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με το σουσάμι.
Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα χαλαρά όλο το ταψί και το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό (όχι στο φούρνο) κάτω από μια κουβέρτα, ένα πάπλωμα για να διπλασιαστεί σε όγκο για μία ώρα .
Πριν τοποθετήσουμε στον φούρνο κάνουμε λακούβες κάνοντας το χέρι μας μπουνιά.

Ψήνουμε στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση για 45 -50 λεπτά .
Στα 15 - 20 λεπτά πρέπει να έχει πάρει χρώμα μπέζ η κόρα, τότε σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο έως το τέλος του ψησίματος.
Όταν ψηθεί τη βγάζουμε απο το ταψί αμέσως και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: