Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ - EASTER BREAD



Ειναι το παραδοσιακό ψωμί για το Πασχαλινό τραπέζι το οποίο το έφτιαξα με την συνταγή

Χριστόψωμο - XMAS BREAD

 

Οδηγίες

Οταν φτιάξουμε την ζύμη την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε μια πλεξίδα


την οποία τοποθετούμε περιμετρικά σε λαδωμένο ταψί



και στην μέση βάζουμε ένα ζυμαράκι (βάση για το βαμμένο κόκκινο αυγό)

 Πασπαλίζουμε  με σουσάμι


και αφήνουμε 1 ώρα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.


Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 200 C

 Όταν πάρει ένα μπέζ χρώμα απο πάνω ( στα 15 λεπτά περίπου)

Το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο



Όταν το βγάλουμε απο τον φούρνο το βγάζουμε και απο το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα


Μικρές συμβουλές

Το αυγό το ψήνουμε μαζί με το ψωμάκι για να κολλήσει.
Το τοποθετούμε επάνω λίγο πρίν το βάλουμε στο φούρνο .
Ενδέχεται να βουλιάξει λίγο γιατί όταν μπει στο φούρνο θα φουσκώσει κι άλλο το ψωμάκι

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!

3 σχόλια:

αχτίδα είπε...

Πως τα φιάχνεις βρε κοριτσάκι μου τόσο όμορφα πράγματα, είναι σαν να βλέπεις περιοδικό! Χριστός Ανέστη φίλη μου με υγεία και αγάπη σε όλο το κοσμο!

elenfly είπε...

Αληθώς Ανέστη αχτίδα μου,ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ξέρεις εσύ καλύτερα πως όταν υπάρχει αγάπη γιαυτό που κάνεις, φτιάχνεις ομορφιές!!

Ευαγγελία είπε...

Εφτιαξα την κουλούρα σου δοκιμαστικά χθές το βράδυ και εννοείται πως θα την ξαναφτιάξω το Μ Σάββατο.
Συγχαρητήρια, είναι υπέροχη!!!! Οι δικοί μου ξετρελλαθηκαν, να φανταστείς αρχισαν το τσιμπολόγημα ενώ ήταν ακόμη ζεστή.
Την ονόμασαν κουλούρα γίγαντα, έτσι όπως ξεχύλησε απο το ταψί(Νο 32), όταν φούσκωσε.......
Το μόνο αρνητικό ήταν που δεν μου πέτυχαν οι κοτσίδες μετά το φούσκωμα εξαφανίστηκαν και έμοιαζε περισσότερο με καρβέλι. Τι δεν έκανα σωστά; Η ζύμη ήταν αρκετά μαλακή αλλά ίσα που κολλούσε στα χέρια. Και μετα την 1 ώρα φουσκώματος σχεδόν ξεχείλησε απο το ταψί.
Πάντως είναι η ωραιότερη χειροποίητη λαμπροκουλούρα που έχω δοκιμάσει. Ευχαριστώ για την συνταγή :)