Translate

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ - VINE LEAVES STUFFED

Ντολμαδάκια στο φούρνο με την γέμιση των γεμιστών.



Υλικά


30 τμχ αμπελόφυλλα φρέσκα και 4 ακόμη για το τέλος
30 κουταλάκια ρύζι σουπέ Αγκρίνο πλυμμένο με νερό και στραγγισμένο
1 φλυτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 πιππεριά πράσινη τριμμένη
3 ντομάτες πολτοποιημένες
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για την γέμιση
και 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο για το τέλος
αλάτι - πιπέρι
νερό για το ψήσιμο

Οδηγίες


Βράζουμε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε πάνω στα αμπελλόφυλλα για να ζεματιστούν.

Όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμα και τότε τους ρίχνουμε κρύο νερό.

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε  το μαιντανό,
το κρεμμύδι και την πιπεριά,
2 σκελίδες απο το σκόρδο, το δυόσμο,
το κολοκυθάκι,  και 1 πολτοποιημένη ντομάτα και
το ρύζι το οποίο το μουσκεύουμε και το σουρώνουμε.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το 1/2 ποτήρι λάδι.

Πέρνουμε ένα ένα φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά γέμιση 
και τυλίγουμε 
 κλείνοντας μέσα την γέμιση.

Στρώνουμε σε ένα ταψί σε σειρές
και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα, 
το λάδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το φαγητό με τα 4 αμπελόφυλλα που έχουμε κρατήσει.
Αν περισσέψει γέμιση την βάζουμε σε μια άκρη του ταψιού βάλτε και μια πατατούλα ανάμεσα.

Ψήστε στους 200 C βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα, στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι.

Μικρές συμβουλές

Τυλίξτε τα αμπελόφυλλα πάνω σε ένα πιάτο και το ζουμάκι που θα μείνει το ρίχνετε στο ταψάκι. 
 Γέμισα και μια μελιτζάνα μιας και είχε μείνει μόνη στο ψυγείο.
Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα αμπελόφυλλα καλό είναι να τα αφήσετε σε νερό απο το βράδυ για να ξαλμυρίσουν και να περιορίσετε το αλάτι.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ - FRIED PUMPKIN FLOWERS




Υλικά 

10 άνθη κολοκυθιών
1 κολοκυθάκι μικρό τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
10 φύλλα δυόσμο
1/3 ποτήρι του κρασιού γάλα
100 γρ. τυρί φέτα
2 αυγά
5  κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
1 ποτήρι  του νερού αλεύρι

λάδι για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Σε ένα μπωλ




τρίβουμε  το κολοκυθάκι


τρίβουμε και το κρεμμύδι


προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον δυόσμο και τους ανθούς


τρίβουμε την φέτα  ρίχνουμε τα αυγά, αλάτι πιπέρι


το λάδι και το γάλα και τέλος το αλεύρι όσο πάρει (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)



ανακατεύουμε καλά το μίγμα πρέπει να στέκεται στο κουτάλι χωρίς να τρέχει.


Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε κουταλιές


χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και τηγανίζουμε εως ότου ροδίσουν απο την μια πλευρά

τότε τους γυρίζουμε και από την άλλη.


Βγάζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.



Κατόπιν αφαιρούμε το χαρτί και σερβίρουμε.



Μικρές συμβουλές

Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι είναι ένας μεζές που συνοδεύει τέλεια το ούζο και την μπύρα!!!


Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ή PASTA FROLA ?

Δεν θέλω να την μάθω θέλω να την φάω




Υλικά

500 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ, ζάχαρη άχνη
4 κρόκους αυγών
1 τσιμπιά αλάτι
250 γρ. βούτυρο ή 1 βιτάμ (μαργαρίνη)
250 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια γεύση σας αρέσει
Ξύσμα απο ένα λεμόνι


Οδηγίες

Βάζουμε το αλεύρι το βούτυρο κομμένο σε κύβους παγωμένο και το αλάτι  στο μίξερ και ανακατεύουμε στην μεσαία ταχύτητα έως ότου γίνει ψιχουλιαστό.


ανακατεύουμε τους κρόκους με την ζάχαρη και το ξύσμα με ένα κουτάλι και το προσθέτουμε στο μίγμα .

Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθεί.


Βάζουμε την ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.


Την βγάζουμε  και την χωρίζουμε στα 3 το ένα τρίτο το κρατάμε για τις λωρίδες.

Σε ένα ταψί τοποθετούμε μια λαδόκολλα και ανοίγουμε με τα δάκτυλα την ζύμη όσπου να πάρει το σχήμα του ταψιού με ομοιόμορφο πάχος.

Βάζουμε απο πάνω την μαρμελάδα  περίπου να καταλαμβάνει  1/2 πόντο ύψος και γυρίζουμε με απαλές κινήσεις τυν ζύμη προς τα μέσα, περιμετρικά.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο

και με έναν κόφτη κόβουμε λωρίδες.

Περνώντας ένα μαχαιράκι κάτω απο κάθε λωρίδα μας βοηθά να  ξεκολλούν εύκολα.


Τοποθετούμε τις λωρίδες σταυρωτά πάνω απο την μαρμελάδα.


Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο ασπράδι την ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C για 35 -40 λεπτά.

Αν δείτε ότι αρχίζει να καίγεται απο πάνω βάλτε αλουμινόχαρτο απο τα 25 λεπτά.


Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά κόβουμε σε κομμάτια.




Μικρές συμβουλές

Αν θέλετε να την μεταφέρετε σε  πιατέλα ψήστε σε ανοιγόμενη φόρμα.



Αυτό το γλυκάκι το έφτιαξα ως εορταζόμενη μανούλα για να κεράσω τα τρία παιδάκια μου που μου έφεραν λουλουδάκια και καρτούλες αλλά και τον αντρούλη μου.Να είναι παντα καλά!




 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ!!



glitter-graphics.com