Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΕΛΚΗΘΡΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ - SANTA 'S SLEIGH





Ένα γλυκό έλκηθρο με ζύμη τζίντζερ μπρεντ









Υλικά

1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική για την καραμέλλα "κόλλα"
μισή δόση zύμης απο τη συνταγή Φωτεινό Χριστουγεννιάτικο σπίτι

Βοηθητικά υλικά
Λαδόκολλα
Μπισκότα πουράκια για στηρίγματα (προαιρετικά)

Για το γλάσο

1 ασπράδι
1 βανίλια
1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη (ίσως και λίγο παραπάνω αν είναι μεγάλο το αυγό)
1 κουταλάκι λεμόνι
Χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
Καραμελίτσες

Οδηγίες



Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακιά. Την μαζεύετε με μια σπάτουλα.

Την χωρίζετε σε δύο μέρη τυλίγετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο για μια ώρα.


Σχεδιάζετε τα κομμάτια σε λαδόκολλα και τα κόβετε.

Το σχέδιο του ελαφιού το κόβετε 4 φορές.

Το πλαινό του έλκηθρου 2 φορές και το μπροστινό μέρος του έλκηθρου 3 φορές. Τα δυο κομμάτια είναι στηρίγματα για τα ελάφια.


Την πλάτη του έλκηθρου 1 φορά.

Την βάση του έλκηθρου 1 φορά.


Και τους ολισθητήρες του έλκηθρου 2 φορές
Προθερμαίνετε τον φούρνο πάνω κάτω αντίσταση 170°C



Ανοίγετε την ζύμη σε φύλο 3 χιλιοστών επάνω σε λαδόκολλα με την βοήθεια μιας άλλης λαδόκολλας από πάνω έτσι η ζύμη δεν κολλάει στον πλάστη.

Κόβετε τα κομμάτια του πατρόν με ένα μαχαιράκι


και αφαιρείτε αυτά που περισσεύουν


μεταφέρετε την λαδόκολλα με τα κομμάτια σε ένα ταψί και ψήνετε για 15 λεπτά.


Αφου τα βγάλετε τα αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά επάνω σε σχάρα και μετά αφαιρείτε τη λαδόκολλα προσεχτικά.




Τα ενώνετε την επόμενη μέρα.Σε ένα αντικολλητικό σαγανάκι ή άλλο σκεύος (μόνο αντικολλητικό) ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (στο νούμερο 1 ή 2 της κουζίνας) ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Γίνεται σαν σιρόπι, προσοχή γιατί καίγεται πολύ εύκολα και προσοχή να μην καείτε. Αν κοκκαλώσει ξαναθερμαίνετε λίγο και λειώνει πάλι.


Με ένα κουταλάκι τοποθετείτε την καραμέλα και ενώνετε την βάση του έλκηθρου με τους ολισθητήρες, μετά τις δύο πλευρές και κατόπιν την πλάτη και το μπροστινό μέρος.


Σειρά έχουν τα ελάφια που τα ενώνετε δύο – δύο στα πίσω πόδια.


Επειδή την επομένη μέρα λύγισαν τα ελάφια λόγω της ζέστης του καλοριφέρ χρησιμοποίησα πουράκια μπισκότα που τοποθέτησα ανάμεσά τους για να τα στηρίξω καλύτερα.


Κατόπιν φτιάχνουμε το γλάσο διακόσμησης χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι στο μιξερ.

Μόλις αρχίσουν να αφρίζουν ρίχνουμε την άχνη και την βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μη πεταχτεί η άχνη και την εισπνεύσουμε και μετα σε πιο δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται το μίγμα στο σύρμα του μίξερ.



Διακοσμούμε χρωματίζοντας




ένα μέρος του γλάσου με κόκκινο για το έλκηθρο.


Μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα σοκολατάκια και μην ξεχάσετε τον Αη Βασίλη.


Μικρές συμβουλές

Το σχέδιο το φαντάστηκα, η συνταγή για μπισκότο είναι μια κλασσική για τζίντζερμπρεντ σπιτάκι.

1 σχόλιο:

Ανεράιδα είπε...

Πω πω αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο!! Αλλά τα μαγικά σου χεράκια το κάνουν να φαίνεται τόσο απλό!! Συγχαρητήρια!!!