Υλικά
Για την ζύμη
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 κρόκους και 3 αβγά
- 300 γραμ. βούτυρο
- 5 βανίλιες
- 30 γραμ. αμμωνία
- 1300 γρ αλεύρι Νο2 Μύλοι Αγ.Γεωργίου (και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί)
- 1/2 φλυτζανι χλιαρό γάλα
- 1 φλυτζ.του καφέ μαστίχα ποτό
- (χρόνος ψησίματος 25 λεπτά 170 C πάνω κάτω αντίσταση)
- Γίνονται 100 τεμ περίπου .
1 ποτήρι με ότι άνοιγμα σας αρέσει (μικρό ή μεγάλο)
Για το γλάσο (royal icing)
- 1 αυγό (μόνο ασπράδι)
- 1 βανίλια
- 1 κουταλάκι λεμόνι
- 1 φλυτζάνι περίπου ζάχαρη άχνη.
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
- Καλαμάκια για σουβλάκια.
Οδηγίες
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει με την ζάχαρη
και ενσωματώνουμε ένα ένα τα αβγά και τα κροκάδια και τις βανίλιες.
Διαλύουμε την αμμωνία στο ζεστό γάλα (προσοχή αφρίζει) και το ρίχνουμε εναλλάξ με το αλεύρι κοσκινισμένο προσθέτοντας και το ποτό.
Γίνετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Την τοποθετούμε σε μεμβράνη και βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Μικρές συμβουλές
Μπορείτε να φτιάξετε όποια κουλουράκια σας αρέσουν εγώ φτιάχνω με αμμωνία γιατί διογκώνονται και γίνονται αφράτα και μεγαλύτερα και μπορώ να τα προσφέρω και χωρίς καλαμάκι.Σχέδια μπορείτε να κάνετε και για τις Απόκριες όπως κεφάλι κλόουν αλλά και για το Πάσχα όπως αυγά και κουνέλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου