Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΤΙΜΕΖΙ - MOLASSES



Υλικά

5-6 κιλά σταφύλια


Οδηγίες

Πλένουμε τα σταφύλια


 και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι


Βάζουμε το σουρωτήρι σε ένα ταψί και αρχίζουμε


να τα πατάμε συνθλίβοντάς τα ώστε να βγεί όλος ο χυμός τους


Σουρώνουμε τον χυμό μέσα σε μια κατσαρόλα


και αρχίζουμε να βράζουμε τον μούστο


Επειδή αρχίζει να αφρίζει αφαιρούμε τον αφρό συνεχώς μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.


Μετά απο κάποιες ώρες βρασμού εξατμίζεται το μεγάλο μέρος του νερού


και μένει ένα σκούρο υγρό. Από 6 λίτρα υγρό βγήκε 1 λίτρο πετιμέζι.


Βάζοντας ένα κουτάλι μέσα, το πετιμέζι  μένει επάνω του όπως ένα ελαφρύ σιρόπι.


Το πετιμέζι είναι έτοιμο, το αποθηκεύουμε σε γυάλινο δοχείο και το χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.



Μικρές συμβουλές

Βάζονας πετιμέζι πάνω σε φέτες μήλου το χειμώνα γίνετε ένα ωραίο επιδόρπιο!


και φυσικά η κλασσική μουσταλευριά



μπισκοτάκια  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ κ.α.


1 σχόλιο:

donkey and the carrot είπε...

agapame petimezi! latrevoume petimezi!!!!