Υλικά
5 κουταλιές ζάχαρη
10 αυγά χωριστά οι κρόκοι απο τα ασπράδια
10 κουταλιές φρυγανιά
10 - 12 κουταλιές καρύδι χοντροκομμένο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλο
1 βανίλια
1 φακελάκι μπέκιν ή 3 κουταλάκια μπέκιν
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Σιρόπι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι λεμόνι το ρίχνουμε μόλις δέσει το σιρόπι
Βράζουμε για 8 λεπτά (μετράμε απο την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός)
Οδηγίες
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα
Σε άλλο μπώλ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη
ανακατεύουμε την φρυγανιά με το μπέκιν ,την κανέλα, το γαρύφαλο, την βανίλια,
το καρύδι
και τα ρίχνουμε στους κρόκους μαζί με το κονιάκ ανακατεύουμε καλά
προσθέτουμε λίγη λίγη την μαρέγκα ανακετεύοντας με μια σπάτουλα
για να μην ξεφουσκώσει
βουτυρώνουμε το ταψί
ρίχνουμε το μίγμα στο κέντρο και αυτό απλώνεται ομοιόμορφα
Ψήνουμε στους 200 C για 30λεπτά.
Βράζουμε το σιρόπι και μόλις βγεί το γλυκό απο τον φούρνο σιροπιάζουμε τρυπώντας στην επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα
Σε λίγο το σιρόπι θα έχει απορροφηθεί όλο
όταν κρυώσει κόβετε σε κομμάτια
και σερβίρετε με λίγη σαντιγύ και ξύσμα πορτοκαλιού.
Μικρές συμβουλές
Η δόση είναι για το 1/2 ταψί του φούρνου.
2 σχόλια:
Πολυαγαπημένη καρυδοπιτα που έχει μεγαλώσει γενιές. Τη φτιάχνουμε συχνά κι εμείς μόνο που αντί για φρυγανιά βάζουμε σιμιγδάλι ψιλό.
Α, και τώρα τελευταία αφαιρώ λίγη ζάχαρη από το σιρόπι και βάζω στη θέση της αρωματικό ανθόμελο.
Η πιο νόστιμη συνταγή καρυδόπιτας!!!!!Και εγώ αντί φρυγανιάς βάζω ψιλό σιμιγδάλι!Είναι υπέροχη!Τα υλικά τα έχω.Καλά που μου τη θύμισες!!!
Δημοσίευση σχολίου