Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ






Μαζεψα νερατζακια στο τελος του Ιουλιου το μεγεθος οσο 1 μικρο καρυδι


1 κιλό νεραντζάκια πράσινα

1 κιλό και 1 ποτηρι ζάχαρη

1 κομμάτι γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβυθι

2 1/2 ποτηρια νερό

2 κουταλιές γλυκόζη και το χυμο απο 1 λεμονι



1 φαση ξεπικρισμα 


Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό βρυσης! 


Τα βράζουμε σε δυνατή φωτια για 10 λεπτά, χύνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε από την  αρχή τη διαδικασία για 4 φορες μεχρι να μαλακωσουν αλλα να μην λιωσουν. 


Τα βαζουμε σε σουρωτηρι και οταν κρυωσουν λιγο τα τρυπαμε με ενα καλαμακι απο σουβλακι απο τον αφαλο μεχρι την αλλη ακρη και με μια οδοντογλυφιδα κανουμε πολλες τρυπουλες γυρω απο το φρουτο

Τα βαζουμε σε μια λεκανη με νερο και αλλαζουμε για 7 ημερες  5-6 φορες το νερο ! Αν εχει πολυ ζέστη για να μην λασπωσουν τα βαζουμε στο ψυγειο !

Την τελευταια μερα δοκιμαζουμε ενα να δουμε αν ξεπικρισε

 Χρωματισμος


Σε μια λεκανη με νερο διαλυουμε την γαλαζοπετρα (αφου πρωτα την σπασουμε ) και αφηνουμε τα νερατζακια μεσα για 30 λεπτα! Δεν αλλαζει το χρωμα τους μονο οταν τα βρασουμε!



 τα  ξεπλενουμε πολυ καλα , πολλα χερια και τα αφηνουμε να στραγγιξουν σε σουρωτήρι




Βραζουμε την ζαχαρη με το νερο για 5 λεπτα και ριχνουμε μεσα τα νερατζακια τα βραζουμε 15 λεπτα βγαζοντας τον αφρο 




Σβηνουμε την φωτια και τα αφηνουμε εκει ολο το βραδυ


Την αλλη μερα ριχνουμε το λεμονι και την γλυκοζη ξαναβραζουμε και δενουμε το σιροπι







Δεν υπάρχουν σχόλια: