Translate

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΚΕΙΚΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ - MUFFINS WITH CHOCOLATE

Είναι μια βασική συνταγή για αυτά τα μικρά γλυκίσματα που έχουν ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.Εγώ το μόνο που θα προσθέσω είναι σοκολάτα.
 


Υλικά

Στερεά

1 + 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 +1/2  κουταλάκια μπέικιν
1 βανίλια
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 σοκολάτα κουβερτούρα σε 12 κομματάκια
Υγρά

2 αυγά
1/2 κούπα ελαιόλαδο ή βούτυρο λειωμένο
1 κούπα γάλα ή 1/2 κούπα γάλα και 1/2 κούπα πορτοκαλάδα

Γλάσο
5 κουταλιές γάλα 
1/2  σοκολάτα κουβερτούρα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο (βιτάμ)

Οδηγίες

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το αλεύρι, 
το μπέικιν,
τη ζάχαρη 
και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Συνήθως σε ξεχωριστό σκεύος ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά.
Αλλά εγώ ως πεπειραμένη πλέον τα ρίχνω από πάνω,  πρώτα το λάδι
 


μετά το γάλα με την πορτοκαλάδα
 

και τελευταία τα αυγά με την βανίλια 
Τα ανακατεύω πρώτα να ενωθούν  λίγο τα υγρά και κατόπιν όλα μαζί.
Ανακατεύουμε καλά.
 Μοιράζουμε το μίγμα σε 12 φορμάκια για μάφιν αφού πρώτα  έχουμε τοποθετήσει τα ειδικά χαρτάκια και έχει κάνει τον έλεγχο ο μικρός βοηθός.
Σε κάθε υποδοχή βάζουμε ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας.
Δεν το σπρώχνουμε όταν τα μάφιν φουσκώσουν θα κρύψουν την μικρή σοκολατίτσα μέσα τους.
Ψήνουμε στους 200 C για 20-25 λεπτά.
Όταν τα βγάλουμε απο τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και φτιάχνουμε το γλάσο.
Ζεσταίνουμε  το γάλα και λειώνουμε μέσα την σοκολάτα ,
τραβάμε απο την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο.
Οταν ενσωματωθεί και το βούτυρο βουτάμε ένα ένα τα μάφιν ως την μέση και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Το γλάσο μόλις κρυώσει θα σταθεροποιηθεί.

Μικρές συμβουλές

 

......και γλάσο να μην τους βάλετε απο πάνω,  μέσα θα υπάρχει μια μικρή νοστιμιά !!!
Για να βγούν ακριβώς 12 τεμάχια χρησιμοποιήστε μια παιδική κούπα 200ml.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σπανακόρυζο με γεύση - Spinach with rice with perfect taste

Νόστιμο και ελαφρύ σπανανόρυζο με λεμονάκι.


Υλικά


1 κιλό φρέσκο σπανάκι πλυμμένο και χοντροκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (1 φλυτζάνι περίπου)
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κολοκυθάκι
1 καυτερό πιπεράκι (προαιρετικά)
1 πράσο ψιλοκομμένο
8 κουταλιές σούπας ρύζι σουπέ ή (2 κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε πιάτο που θα σερβίρετε)
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού λάδι

Οδηγίες


Καθαρίζουμε το σπανάκι απο τις ρίζες το πλένουμε καλά 5-6 φορές για να φύγουν τα χώματα.


Το κόβουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.

Τα βάζουμε όλα μαζί σε μιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το καυτερό πιπεράκι και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να φτάσει στο ίδιο ύψος με τα υλικά μας. (Δεν ανακατεύουμε ξανά)
Βράζουμε με κλειστή κατσαρόλα περίπου 15-20 λεπτά ελέγχοντας ταχτικά για να μην κολλήσει το ρύζι περνώντας ένα κουτάλι μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. (Δεν ανακατεύουμε)

Ή σε χύτρα βράζουμε ακριβώς 3 λεπτά απο την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα και αφήνουμε να βγεί ο ατμός μόνος του απο την βαλβίδα χωρίς να την ανοίξουμε.

Τέλος σερβίρουμε κάθε πιάτο με λεμονάκι.
 


Μικρές συμβουλές
Ένα φρέσκο κολοκυθάκι δίνει πάντα πολύ ωραίο άρωμα σε όλα τα λαδερά φαγητά.



 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ - WHOLE BAKED POTATOES




Πατατούλες μικρές για φούρνο που ψήνονται ολόκληρες με πολλά αρώματα.

Υλικά


Πατάτες μικρές για φούρνο τόσες όσο να καλύψουν μια στρώση του ταψιού σας
σκόρδο ψιλοκομμένο ή σε σκόνη
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι πράσινο
πιπέρι πάπρικα
κουρκουμάς (turmeric) ή κάρρυ
μύλος μίγμα πιπεριών
χυμός απο 1 λεμόνι
1 και 1/2 ποτήρι ζωμό απο κότα ή 1/2 κύβο κότας βιολογικό διαλυμένο σε 1 και μισό ποτήρι ζεστό νερό.
ελαιόλαδο
αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα

     

    Οδηγίες


    Καθαρίζετε και πλένετε τις πατάτες και τις στρώνετε στο ταψί.
    Ρίχνετε το λεμόνι και τις ανακατεύετε.
    Πασπαλίζετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ποσότητες της προτίμησής σας.
    Ρίχνετε και λαδάκι τόσο ώστε να πάρουν απο όλες τις πλευρές και τις ανακατεύετε.
    Στο τέλος ρίχνετε τον ζωμό. 
    Το ύψος του ζωμού στο ταψί πρέπει να είναι 1/2 πόντος.
    Σκεπάζετε το ταψί σας και το κλείνετε καλά με ένα αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να ψηθούν και με τον ατμό τους. 

    Ψήνετε για μια ώρα σε δυνατό φούρνο 230-240 C.
    Πρέπει να μείνουν με το λαδάκι τους.
    Απολαύστε τις με μαγιονέζα και με ψητά σχάρας.
    Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο θα τυλίξετε την επιφάνεια του ταψιού με 2 λαδόκολες που τις δένετε περιμετρικά με ένα σπάγκο για ψήσιμο.
    Προσοχή στον ατμό όταν τις ανοίξετε, γιατί βγαίνει καυτός.
       
       

    Μικρές συμβουλές

    Γίνονται πιο νόστιμες με την φλούδα αλλά είναι λίγο δύσκολο να τις φάνε τα πιτσιρίκια! Αν δεν έχετε μικρές πατατούλες κάνετε τις κανονικές πατάτες κυδωνάτες.


    Αν πάλι νηστεύετε βάλτε έναν κύβο ζωμό λαχανικών .



    Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

    ΣΟΥΣΑΜΕΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ - COOKIES WITH SESAME SEEDS AND RAISINS


    1 ποτήρι ελαιόλαδο
    1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
    1 ποτήρι ζάχαρη
    1 σφηνάκι κονιάκ
    1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκάλι
    ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    2 κουταλάκια κανέλα
    1 κουταλάκι αμμωνία
    2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
    αλεύρι περίπου 1 κιλό (για όλες τις χρήσεις)
    σουσάμι για το τύλιγμα
    1 ποτήρι κρασιού σταφίδες μαύρες


    Οδηγίες


    Σε μίξερ βάζουμε το λάδι,
    την ζάχαρη,
    το χυμό πορτοκάλι, 
    το κονιάκ, 
    το ξύσμα πορτοκαλιού ,
    την κανέλα, 
    την αμμωνία  και το μπέικιν
    και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσοχή γιατί πετάγονται σταγόνες.


    Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 
     Στο τέλος προσθέτουμε και τις σταφίδες.
    Αν η ζύμη προκύψει πολύ μαλακιά (εξαρτάται πόσο δυνατό είναι το αλεύρι) και δεν πλάθονται στα γνωστά σχήματα  κόψτε με κούπ πατ μπισκότων.
    Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχήμα που μας αρέσει τα κυλάμε στο σουσάμι 
    τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα
    και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (σε προθερμασμένο φούρνο) για περίπου 20 λεπτά.
     Είναι μαλακά όταν τα βγάζουμε απο τον φούρνο,  όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά.
     Μικρές συμβουλές

    Όταν τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα βγάζουν λίγο το λάδι απο κάτω.
    Συνοδεύουν τέλεια εναν καφέ ή ένα τσαγάκι με άρωμα πορτοκαλιού.

    Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

    Λαχανόρυζο το παραδοσιακό - CABBAGE AND RICE

    Είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ λαχανόρυζο με λεμονάκι και γιαούρτι.


    Υλικά


    1/2 λάχανο κομμένο σε κομματάκια
    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (1 φλυτζάνι περίπου)
    1 ντομάτα ψιλοκομμένη
    1 καρότο, 1 πιπεριά κέρατο, 1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
    8 κουταλιές σούπας ρύζι σουπέ ή (2 κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε πιάτο που θα σερβίρετε)
    αλάτι, πιπέρι
    1 ποτήρι του κρασιού λάδι
    γιαουρτάκι για το σερβίρισμα και χυμός λεμονιού

    Οδηγίες

    Καθαρίζουμε το λάχανο απο τα εξωτερικά φύλλα.
    Το κόβουμε στη μέση το περνάμε κάτω απο τρεχούμενο νερό και μετα το κόβουμε φέτες.
    Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.

    Τα βάζουμε όλα μαζί σε μιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι το λάδι το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
    Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να φτάσει στο ίδιο ύψος με τα υλικά μας. (Δεν ανακατεύουμε ξανά)
    Βράζουμε με κλειστή κατσαρόλα περίπου 15-20 λεπτά ελέγχοντας ταχτικά για να μην κολλήσει το ρύζι περνώντας ενα κουτάλι μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. (Δεν ανακατεύουμε)

    Ή σε χύτρα βράζουμε ακριβώς 3 λεπτά απο την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα και αφήνουμε να βγεί ο ατμός μόνος του απο την βαλβίδα χωρίς να την ανοίξουμε.


    Τέλος σερβίρουμε κάθε πιάτο με δύο κουταλιές γιαούρτι και λεμονάκι.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Σερβίρετε πολύ ωραία και με ψητά μπιφτεκάκια. Δεν ανακατεύουμε απο την ώρα που θα ρίξουμε το νερό για να μην κάτσει το ρύζι στόν πάτο της κατσαρόλας και κολλήσει, απλώς περνάμε το κουτάλι και σηκώνουμε ελαφρά.


    Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

    Τυρόψωμα ατομικά - mini rolls with feta cheese

     

    Υλικά

    500 γρ  κιλού αλεύρι Μυλοι Αγ.Γεωργίου Νο 2 μαλακό.
    100 γρ  κιλού αλεύρι Μύλοι Αγ.Γεωργίου για ζυμωτό ψωμί κίτρινο πακέτο
    20 γρ. φρέσκια μαγιά
    1 κουταλιά ζάχαρη
    1/2 κουταλάκι αλάτι
    2 φλυτζανάκια του καφέ σουσάμι
    1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
    νερό χλιαρό όσο πάρει
    Γέμιση
    250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο με το πηρούνι.

    Οδηγίες


    Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό (όχι καυτό, προσοχή δεν θα φουσκώσει) διαλύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.
    Βάζουμε σε δυνατό μίξερ με γάντζο το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε λίγο.
    Ρίχνουμε και το νερό με την μαγιά και ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό (περίπου 1 ποτήρι) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά να μην κολλάει πολύ.

    Από τότε που θα σχηματιστεί η ζύμη ζυμώνουμε για 5 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το 1/2 απο το φλυτζανάκι με το σουσάμι.
    Λειώνουμε την φέτα με το πηρούνι και την χωρίζουμε σε 16 μέρη.
    Σχηματίζουμε  ένα μπαστούνι με την ζύμη το οποίο το χωρίζουμε σε 16 τεμάχια.

    Πέρνουμε ένα ένα και το ανοίγουμε σε δίσκο βάζουμε απο 1 κουταλία γέμιση και το κλείνουμε στρογγυλά.

    Το αλείφουμε με νερό ολόκληρο

    και το κυλάμε στο σουσάμι .

    Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και  αφήνουμε να φουσκώσουν  σκεπασμένα για 40 λεπτά.

    Βάζουμε στο φούρνο και σε ένα τέταρτο σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην καούν.
    Ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 200C προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω αντίσταση.




    Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

    ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΒΙΔΕΣ - CRAWFISH WITH PASTA



    Υλικά

    15-20 τεμ καραβίδες
    2 ντομάτες ψιλοκομμένες
    2 κρεμμύδια γερά ψιλοκομμένα
    1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
    1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό (ρετσίνα)
    1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
    5 σκελίδες σκόρδο
    αλάτι
    πιπέρι
    1 πακέτο μακαρόνια 500 γρ.

    Οδηγίες


    Βράζουμε σε αρκετό νερό τις καραβίδες για 5 λεπτά.
    Τις αφαιρούμε απο το νερό και τις τοποθετούμε σε άλλη κατσαρόλα.

    Στο νερό αυτό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζουμε, το νερό δεν το πετάμε.
    Ρίχνουμε στην άλλη κατσαρόλα το λάδι και καίμε λίγο τα κρεμμύδια μαζί με τις καραβίδες.
    Ρίχνουμε το κρασάκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.


    Ρίχνουμε τις ντομάτες τον μαιντανό το σκόρδο αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε με το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια τόσο όσο να σκεπάσουμε το φαγητό .




    Αφήνουμε να βράσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα.
    Αφαιρούμε τις καραβίδες και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατεύουμε.




    Στρώνουμε τα μακαρόνια σε πιατέλα και βάζουμε από πάνω τις καραβίδες.