Translate

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΤΑ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ - HEDGEHOG CAKE


Υλικά

Παντεσπάνι δόση για 2 ταψάκια

Στερεά

1 + 3/4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κουταλιές κακάο σκόνη

Υγρά

1 αυγό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα
1 κάψουλα βανίλιας


Γέμιση
1 μικρό βάζο πάστα σοκολάτας φουντουκιού (noutlella - merenda)

Γλάσο
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι νερού αμύγδαλα

4 ταψάκια στρογγυλά αλουμινίου διάμετρου 21,5 εκ.
λευκή και μαύρη σοκολάτα σταγόνες(ματάκια)

Οδηγίες

Φτιάχνουμε 2 δόσεις για το παντεσπάνι ,ανακατεύουμε τα στερεά με τα υγρά

με ένα αναδευτήρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.


Τοποθετούμε σε 4 βουτυρωμένα


και αλευρωμένα ταψάκια το μίγμα


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C πάνω και κάτω αντίσταση για 20-25 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.



Ρίχνουμε σε βραστό νερό τα αμύγδαλα και μετά απο 1 τέταρτο τα ξεφλουδίζουμε



και τα κόβουμε στα τέσσερα.



Τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (προσοχή γιατί καίγονται εύκολα).


Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος



την προσθέτουμε στην σπασμένη κουβερτούρα


και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει .Την βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.



Κόβουμε από τα δύο παντεσπάνια τις κορυφές ( το τρίτο παντεσπάνι το αφήνουμε όπως είναι)


και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας μια στρώση απο την πάστα φουντουκιού για να κολλήσουν.


Κόβουμε και την μουρίτσα από το τρίτο παντεσπάνι και το κολλάμε και αυτό  μπροστά απο το σώμα.


('εβαλα και κάποια μικρά κομματάκια από πάνω για να έρθει στο ίδιο ύψος με το σώμα).


Με μια σπάτουλα ρίχνουμε το γλάσο (σοκολάτα γκανάς) και τοποθετούμε στο ψυγείο.


Αν θέλουμε το περιχύνουμε και δεύτερη και τρίτη φορά μέχρι να τελειώσει το γλάσο
(κρατάμε 4 κουταλάκια για τα πόδια).Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα


Όταν το βγάλουμε βάζουμε 2 ματάκια από λευκή και μαύρη σοκολάτα σταγόνες



αυτάκια, δύο τριγωνάκια γκοφρέτας και μύτη 1 στρογγυλό σοκολατάκι


Καρφώνουμε τα αμύγδαλα



Καθαρίζουμε πολύ καλά γύρω από τον σκαντζόχοιρο την σοκολάτα


και βάζουμε 4 κουταλάκια γλάσου για τα ποδαράκια


με ένα πηρούνι σχηματίζουμε τα δάκτυλα



και είναι έτοιμος για σερβίρισμα.



 Μικρές συβουλές

Καλό είναι η προετοιμασία να γίνεται απο τις προηγούμενες μέρες έτσι δεν θα σας φανεί κουραστική.



Είναι μια καλή πρόταση για όσους έχουν τον Δεκέμβριο τα γενέθλιά τους





αλλά και για όσους θέλουν να παρουσιάσουν μόνο "κυνήγι" στο Χριστουγιεννιάτικο τραπέζι τους.



Καλό μήνα και καλές γιορτές!!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ - SAUSAGE ROLLS




Υλικά


ζύμη

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές αλεύρι για ζυμωτό Μύλοι Αγίου Γεωργίου (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 + 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
νερό χλιαρό όσο πάρει (3/4 του ποτηριού περίπου)

γέμιση

λουκάνικα κοκτέιλ



Οδηγίες

Φτιάχνουμε μια ζύμη ακριβώς όπως για τα τυροπιτάκια


ανοίγουμε ένα φύλλο


τοποθετούμε τα λουκανικάκια


 και το χωρίζουμε κατα μήκος



κλείνουμε την ζύμη σε ρολό



και χωρίζουμε με το χέρι μας  σε κάθε λουκάνικο


κόβουμε με ένα μαχαίρι



πέρνουμε ένα ένα κομμάτι το στρογγυλεύουμε λίγο


και το τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί


ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C πάνω και κάτω αντίσταση για 30 λεπτά περίπου.

Μικρές συμβουλές

Όσο πιο μαλακό ζυμάρι φτιάξετε τόσο πιο αφράτα θα είναι.Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή και μπορείτε να τα διατηρήσετε άψητα ή ψημένα στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.Δεν χρειάζετε να φουσκώσουν για να ψηθούν.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΕΙΚΑΚΙΑ - CHRISTMAS MUFFINS

Υλικά

Στερεά

1 + 3/4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι  γαρύφαλλο
1/2  φλυτζάνι σταφίδες μαύρες και άσπρες
1 /2 φλυτζάνι χοντροκομμένα καρύδια

Υγρά

1 αυγό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα 
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Γλάσο
 ζάχαρη άχνη και κανέλα

Οδηγίες

 

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλα και σε ένα δεύτερο το λάδι , το γάλα , το αυγό και το κονιάκ ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί





Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες με τα καρύδια ανακατεύουμε και


 γεμίζουμε τις φορμίτσες για τα muffin


τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο


και ψήνουμε για 25 λεπτά πάνω κάτω αντίσταση στους 200 C


 Όταν τα βγάλουμε ζεστά


τα πασπαλίζουμε με κανέλλα και ζάχαρη άχνη



 Μικρές συμβουλές

 Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος τουλάχιστον 10 λεπτά πριν. Το βατόμουρο στην κορυφή είναι ζαχαρωτό .


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ - CHEESE PIES



Υλικά


ζύμη

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές αλεύρι για ζυμωτό Μύλοι Αγίου Γεωργίου (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 + 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
νερό χλιαρό όσο πάρει (3/4 του ποτηριού περίπου)


γέμιση

1 βαθύ πιάτο τριμμένη φέτα
1αυγό
λίγο μαύρο πιπέρι ( προαιρετικά)

Οδηγίες

Για την ζύμη  ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί


με ένα μίξερ προσθέτοντας το χλιαρό



(οχι καυτό) νερό λίγο - λίγο μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό ζυμαράκι που δεν θα κολλάει στα χέρια.



Με λίγο αλεύρι πασπαλίζουμε το ζυμαράκι



 και το ζυμώνουμε λίγο περισσότερο διπλώνοντας και πατώντας το συνεχώς για ένα 5άλεπτο (η διαδικασία  αυτή είναι πολύ χαλαρωτική).


Απλώνουμε το ζυμαράκι με τα χέρια σε ένα παραλληλόγραμμο και το χωρίζουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι.


Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση και την χωρίζουμε και αυτή στην μέση τοποθετώντας σε κάθε φύλλο το ένα μέρος.


Απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος στο κέντρο του φύλλου



και αρχίζουμε να διπλώνουμε πρώτα την μία πλευρά και μετά την άλλη πατώντας λίγο για να κλείσει καλύτερα.


Κόβουμε με ένα μαχαίρι κομματάκια



και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ελαφρά λαδωμένο ή σε λαδόκολλα


τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με 1 κουταλιά νερό



και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 C



με πάνω κάτω αντίσταση για 30 λεπτά περίπου.

Μικρές συμβουλές

Είναι πολύ εύκολη η διαδικασία ακόμη και για ένα γρήγορο πρωινό δεν χρειάζεται να φουσκώσουν.
Μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για μια εβδομάδα ψημένα και άψητα.
Βγάζοντας κάποια κομμάτια ψημμένα απο το βράδυ μπορούν να τα πάρουν τα παιδιά το πρωί στο σχολείο ολόφρεσκα.