Translate

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

PAVLOVA - ΠΑYΛΟΒΑ με φράουλες το γλυκό των ερωτευμένων



Υλικά

6 ασπράδια
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά κορν φλάουερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
 Για τη γέμιση

600 γρ. κρέμα γάλακτος
6 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
φράουλες για τη διακόσμηση και ακτινίδια (κομμένα σε κομματάκια)
 

Για τη σάλτσα
 
10 μεγάλες καθαρισμένες φράουλες
3 κουταλιές ζάχαρη

Οδηγίες




Για να φτιάξω την μαρέγκα, χτυπάω στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια ,το αλάτι 
ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά την κρυσταλλική ζάχαρη,
και όταν σφίξει η μαρέγκα, τότε ρίχνω την άχνη σιγά-σιγά και ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα.
Όταν ενσωματωθεί ρίχνω το κορν φλάουρ και το λεμόνι.

Με ένα κουτάλι σούπας φτιάχνω πάνω σε λαδόκολλα ένα σχήμα καρδιάς.



Αφαιρώ από το κέντρο μερικές κουταλιές και τις τοποθετώ στην περιφέρειά του έτσι ώστε να σχηματιστεί "φωλιά".



Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200C και μόλις το τοποθετήσω στο φούρνο χαμηλώνω στους 130C. Ψήνω για 2 ώρες στους 130C πάνω κάτω αντίσταση.
Μόλις τελειώσει το ψήσιμο αφήνω λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου και αφήνω την μαρέγκα να κρυώσει εκεί.


Φτιάχνω τη γέμιση, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και προσθέτω την ζάχαρη άχνη.

Τέλος, φτιάχνω τη sauce πολτοποιώντας στο multi τις φράουλες μαζί με την ζάχαρη.

Συναρμολογώ το γλυκό μου τοποθετώντας στο κέντρο της ψημένης μαρέγκας σαντιγύ, στολίζω με κομμένες φράουλες , ακτινίδια και ότι άλλο φρούτο μου αρέσει.

Τοποθετώ το γλυκό στο ψυγείο .


Όταν σερβίρω περιχύνω με την sauce το κάθε κομμάτι.

Μικρές συμβουλές

 Συνοδεύστε το γλυκό αυτό με μια σαμπάνια

η ημέρα των ερωτευμένων απαιτεί πάθος και έρωτα απολαύστετο!!


Να σας κεράσω και μια κουταλίτσα!

 


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ - MAYONNAISE SAUCE

Μαγιονέζα νόστιμη με καλαμποκέλαιο και ξύδι και έτοιμη σε 2 λεπτά.


Υλικά

  • 2 αυγά (προτιμήστε βιολογικά)
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 1 και 1/4 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
  • Μπλέντερ ή ράβδος

Οδηγίες


Βάζετε όλα τα υλικά μαζί εκτός απο το καλαμποκέλαιο  και τα αρχίζετε να τα χτυπάτε για να σπάσουν τα αυγά και να ανακατευτεί λίγο η μουστάρδα.


Σε σταθερή δυνατή ταχύτητα γυρνώντας την ράβδο κυκλικά



αρχίζετε να ρίχνετε το καλαμποκέλαιο με χαμηλή συνεχόμενη ροή.


Το μίγμα αρχίζει να πήζει, όσο πιό πολύ λάδι βάζετε τοσο πιο πηχτή γίνεται.


Έχει σημασία η ταχύτητα του μηχανήματός σας να είναι σταθερή και δυνατή.



Οσο πιο δυνατή είναι τόσο δεν υπάρχει περίπτωση να κόψει.


Μικρές συμβουλές

Εάν δεν έχετε τα μηχανήματα αυτά που είναι ιδανικά, υπάρχει και άλλος τρόπος. Με μίξερ χειρός το φτάνετε σε ένα σημείο όπου έχει πήξει αλλά δεν είναι και πολύ σταθερή. Τότε την χτυπάτε στο μούλτι και γίνετε σφιχτή.
Η μαγιονέζα αυτή γίνεται και μόνο με ασπράδια για όσους αποφεύγουν τους κρόκους, επίσης γίνεται με 1 αυγό και 1 κρόκο.
Το ξύδι είναι αντισηπτικό και ισχυρό μικροβιοκτόνο και  ένα καλό συντηρητικό.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ - BURGER BUNS



Υλικά

1 αυγό
1 ποτήρι νερό χλιαρό
3 1/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
1  1/2 κουταλιά σούπας ξερή μαγιά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο

Οδηγίες

Βάζετε όλα τα υλικά στο μίξερ και σχηματίζετε μια ζύμη μαλακή.
Χωρίζετε την ζύμη σε 12 κομμάτια και πλάθετε κάθε ένα σε στρογγυλό μπαλάκι.

Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι σε αραιά διαστήματα .
Σκεπάζετε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστούν 40 λεπτά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 200 C για 15 λεπτά.


Βάζετε την γέμιση της αρεσκείας σας.



Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ - ROOSTER WINE SAUCE WITH NOODLES



Κόκκορας αλανιάρης συνοδευόμενος απο χυλοπίτες. Ένα παραδοσιακό φαγάκι για μερακλήδες.Μπορείτε να το απολαύσετε με ένα κρασάκι κατά προτίμηση κοκκινέλι Νεμέας.


Υλικά


1 κόκκορας 2-3 κιλά
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί κοκκινέλι Νεμέας
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή το 1/3 απο ένα κουτί πουμαρό
1 κουταλιά τοματοπελτέ
5 κρεμμύδια μικρά στιφάδου ή 2 μεγάλα κομμένα στα τέσσερα
αλάτι και πιπέρι
8 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
5 μπαλάκια μπαχάρι
500 γρ Χυλοπίτες


Οδηγίες

Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τον κόκκορα. Τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί να βράσουν όση ώρα θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Αφού ετοιμάσουμε τα υλικά μας τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα εκτός απο τις χυλοπίτες και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τον κόκκορα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν,(χύτρα 20-25 λεπτά).

Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζουμί του αν χρειάζεται περισσότερο ζουμάκι προσθέτουμε ζεστό νερό.
Ρίχνουμε τις χυλοπίτες (κατά προτίμηση χειροποίητες).

Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 230-240 C για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και οι χυλοπίτες.

Αν το φαγάκι σας ειναι κάπως νερουλό αφήστετο μέσα στο φούρνο και θα πιεί το ζουμάκι του.



Μικρές συμβουλές
Το κρασί της Νεμέας παράγεται από μια παραδοσιακή ελληνική ποικιλία αμπελιού, το γνωστό «Αγιωργίτικο», που είναι πασίγνωστο σ' όλον τον κόσμο.Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί σε αντίθεση με άλλα κρασιά και αλκοολούχα ποτά, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Πορτοκαλάδα συμπυκνωμένη - Orange juice concentrate.

Πορτοκαλάδα σιρόπι χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, με φρέσκο χυμό πορτοκαλιών που όταν αραιώνετε με νερό ή σόδα ξεπερνά την γεύση της εμπορικής πορτοκαλάδας.




Υλικά 

1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
4 ποτήρια σουρωμένη πορτοκαλάδα απο φρέσκα πορτοκάλια
Φλούδες απο 3 πορτοκάλια (χωρίς το άσπρο της φλούδας).


Οδηγίες






Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιών ανακατεύοντας έως ότου λειώσει η ζάχαρη.



Αφήνετε το σιρόπι να δέσει όπως σε γλυκό (περίπου 7-10 λεπτά απο την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).



Αν ρίξετε σε πιατάκι μια σταγόνα σιρόπι πρέπει να στέκεται.




Τραβάτε από τη φωτιά αφήνετε 5 λεπτά να σταθεί και ρίχνετε μέσα τον χυμό.




Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει καλά.



Βάζετε σε μπουκάλια σουρώνοντας απο τις φλούδες.




Τοποθετείτε στο ψυγείο και έχετε ένα αναψυκτικό ανά πάσα στιγμή.
Δύο δάκτυλα σε ένα ποτήρι νερού είναι μια καλή αναλογία για ένα ποτήρι χυμό. 

Μικρές συμβουλές

Γίνεται επίσης ένα ωραίο ποτό συμπληρώνοντας με βότκα, ούζο, ρούμι κ.ά.
Διατηρείται εως και 2 μήνες στο ψυγείο.
Αν τη θέλετε για περισσότερο χρόνο διατηρείται στην κατάψυξη.

Το ίδιο γίνετε και λεμονάδα με το χυμό λεμονιών το μόνο που προσθέτω είναι 1 βανίλια την οποία μπορείτε να παραλείψετε.
Αν τυχόν ζαχαρώσει το σιρόπι μετά τον βρασμό δεν υπάρχει πρόβλημα ρίχνεται τον χυμό και ανακατεύετε λίγο επάνω στη φωτιά.
Φτιάχνει
1 1/2 λίτρα συμπυκνωμένο χυμό.




ΜΠΛΑΚ ΦΟΡΕΣΤ - BLACK FOREST

Περιγραφή

Τούρτα με γλυκό βύσσινο, σαντιγύ και σοκολάτα ganache (η αυθεντική συνταγή).

    Υλικά

    Παντεσπάνι σοκολάτας:
    • 5 αυγά
    • 1/2 φλυτζ. βούτυρο λιωμένο (οχι καυτό)
    • 1 φλυτζ. καφέ κονιάκ
    • 1 1/2 φλυτζ. αλεύρι
    • 1/2 φλυτζ. κακάο
    • 2 1/2 μπέκιν σόδα
    • 3/4 φλυτζ. ζάχαρη
    Σιρόπι για παντεσπάνι:
    • 1 ποτήρι νερό
    • 1/3 φλυτζ.ζάχαρη
    • 3 κουταλ. σουπας ρούμι ή λικέρ κεράσι ή λικέρ βύσσινο


















      Γέμιση:
      • 1 δόση Ganache creme
      • 1 κουτί κρέμα μόρφατ( μεταλλικό κουτάκι) MORFAT Creamy
      • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη για την σαντιγύ και 1 βανίλια
      Σάλτσα βύσσινου:
      • 1 βάζο γλυκό βύσσινο
      • 1/2 ποτηράκι κρασιού νερό
      • 4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
      Για την διακόσμηση ρολάκια σοκολάτας:
      • Μισή σοκολάτα κουβερτούρα
      • 2 κουταλ. σούπας γάλα
      • 1 κουτ. γλυκ. λιωμένο βούτυρο ή λάδι


      Οδηγίες

      Φτιάχνουμε ενα παντεσπάνι ανακατεύοντας πρώτα όλα τα στερεά μόνα τους με ένα αναδευτήρι μαρέγκας. (αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, μπέκιν).
      Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά (αυγά, κονιάκ, βούτυρο).
      Και μετά τα ενώνουμε ρίχνοντας τα στερεά στα υγρά και ανακατεύοντας απαλά με το αναδευτήρι (όχι μίξερ).
      Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψάκι αν πρόκειτε να το χωρίσουμε μόνοι μας ή 3 μικρά για να το έχουμε έτοιμο χωρισμένο. (Το ύψος του μίγματος στα ταψάκια πρέπει να είναι 1 πόντος περίπου γιατι φουσκώνει).
      Ψήνουμε στους 200 C απο 25 λεπτά τα 3 ταψάκια ή 40 λεπτά περίπου το ένα ταψί.
      Ελέγχουμε πάντα με ένα μαχαίρι, πρέπει να βγαίνει καθαρό.

      Φτιάχνουμε την κρέμα Ganache σύμφωνα με την συνταγή.

      Χτυπάμε την MORFAT Creamy σε σαντιγύ με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια.
      Τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
      Αδειάζουμε το βύσσινο σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό και ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα μέχρι να γίνει πιο πυκνό. Αποσύρουμε αμέσως γιατί καίγεται εύκολα και χάνεται το άρωμα.
      Φτιάχνουμε και το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (δεν ζεσταίνουμε).
      Αφου κρυώσει καλά το παντεσπάνι το κόβουμε σε δυο ή σε τρία επίπεδα ανάλογα το ύψος που έχει πάρει.
      Στρώνουμε σε πιατέλα παντεσπάνι ποτίζουμε καλά με το σιρόπι απορροφάει αρκετό (μπορεί να χρειαστεί να φτιάξετε κι άλλο)
      Έπειτα βάζουμε μια στρώση παχιά Ganache creme, κατόπιν σαντιγύ κάνοντας λίγο πιο ψηλή την περίμετρο για να μπεί η σάλτσα βύσσινου που τοποθετούμε αμέσως αφου πρώτα έχει κρυώσει.
      Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα παντεσπάνια.
      Στο τέλος απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την σαντιγύ.
      και διακοσμούμε με τα ρολάκια σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα.
        Ρολάκια σοκολάτας
        1. Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα και το βούτυρο και απλώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση σε πιατέλα. Βάζουμε στο ψυγείο και όταν παγώσει σύροντας ένα μαχαιράκι την ξύνουμε δημιουργώντας ρολάκια.



          Μικρές συμβουλές

          Είναι μια συνταγή που απαιτεί χρόνο μπορείτε να κάνετε την διαδικασία τμηματικά διαφορετικές μέρες. Καλό είναι να παγώσετε την τούρτα πριν την τελευταία διακόσμηση της σαντιγύ. Για να ποτίσετε καλά το παντεσπάνι βάλτε το σιρόπι σε ένα μπουκαλάκι  που να έχει ρύγχος.